Fortsæt til hovedindholdet
Aktuelt 2021
Nyheder

”Vi kan gøre andre ting i kirken, uden at Gud bliver sur”

I maj holdt stiftsrådet i Lolland-Falsters Stift visionsdag. Temaet var alternative måder at bruge kirkerummet på og styrke kirkelivet, og gode idéer piblede frem fra alle sider

Af Anne-Sofie Holm

Hvor går grænserne for, hvordan kirkerummet skal bruges? Det er et spørgsmål, der kan vække såvel store følelser som kreativ virkelyst.

Begge reaktioner var til stede, da stiftsrådet i Lolland-Falsters Stift mødtes på bispegården til en længe ventet visionsdag den 19. maj. Her var omdrejningspunktet samskabelse, hvordan man kan samarbejde med lokale aktører om at lave tiltag, der giver mening i lokalsamfundet, og ”Kirke med mere”; hvordan kirkelivet på Lolland-Falster kan udvides, så nogle af de kirker, der ikke er i brug så ofte, kan lægge rammer for nye aktiviteter for menighederne.

Kirken skal være hele landsbyens rum
Dagen startede med, at biskop Marianne Gaarden bød velkommen og genopfriskede de vigtigste pointer fra stiftets visionsbog ”Vel mødt under sky på kirkesti”, der på baggrund af et omfattende forarbejde fremlægger de udfordringer og muligheder, der findes i netop Lolland-Falsters Stift. Herefter holdt stiftskontorchef Lene Møller Krabbesmark et kort oplæg om, hvordan man igennem samskabelse kan drage nytte af al den værdifulde viden, der ligger lagret rundt omkring i stiftet.

Til stede ved visionsdagen var også generalsekretær i Kirkefondet Henrik Bundgaard Nielsen og næstformand (og tidligere præst på Lolland-Falster) Finn Dyrhagen. Deres besøg skyldtes, at Kirkefondet på baggrund af visionsbogen var blevet opmærksomme på det store arbejde, der bliver lagt i kirkelivet på Lolland-Falster. Derfor vil Kirkefondet gerne støtte de kirker, der ønsker det, i deres arbejde med at udvide og nytænke brugen af kirkernes rum, både internt i og på tværs af sognegrænser.

Kirkefondet har mange års erfaring med at hjælpe lokale aktører rundt omkring i landet med at forme kirkebrugen på en måde, så den i endnu højere grad imødekommer de behov, der findes i det nære kirkeliv. Det er nogle erfaringer, der især kan gavne kirkelivet på landet, hvor der nogle steder er mange kirker til få mennesker. Landsbykirkerne kan bruges til gudstjenester, når det er muligt, men de kan samtidig spille en vigtig rolle som hele landsbyens rum.

En af Henrik Bundgaard Nielsen og Finn Dyrhagens primære pointer var, at man netop i folkekirken kan nå utroligt langt, selv med ganske få midler, så længe der er engagement og lyst til samarbejde.

På stiftsrådets visionsdag var der diskussioner i mindre grupper omkring, hvordan man kan gribe "Kirke med mere" an i Lolland-Falsters Stift. 

Kirke med mere skal være kirke med mening
Coronakrisen har allerede været medvirkende til, at kirkernes lokaler – om end mere af nød end af lyst – er blevet brugt på nye måder. For som provst Johannes Olav Kruse Kristensen fra Lolland Østre Provsti fremhævede, rykkede menighedsrådsmøderne ind i kirken under nedlukningen, fordi det ikke var muligt at opholde sig i konfirmandstuerne som sædvanlig.

”Det har gjort, at vi har fundet ud af, at vi godt kan gøre andre ting i kirken, uden at Gud bliver sur,” sagde han med et glimt i øjet.

Af visionsdagens oplæg, diskussioner og gruppearbejde udsprang adskillige spændende idéer til andre helt konkrete måder at udvide brugen af kirkerummet på. Nogle af de idéer, der blev fremlagt, var eksempelvis oprettelsen af et protestantisk kloster inspireret af svenske Vadstena eller franske Taizé, større opmærksomhed på de udenlandske landbrugsarbejdere, samarbejde med højskolen i Marielyst og dannelsen af frivilligkorps, der både kan være med til at give områdets ældre en mere meningsfuld hverdag og holde de ellers lukkede kirkedøre åbne.

Næste skridt i retningen mod at igangsætte de konkrete ”Kirke med mere”-projekter skal tages i provstierne, der hver især vil inddrage deres lokalmiljøer for at sikre, at udvidelserne af kirkelivet ikke blot sker for udviklingens skyld – de skal ske, fordi de giver mening.

Mulighederne er mange og virkelysten er stor, og stiftsrådets visionsdag var blot starten på at skabe en endnu mere levende og aktiv kirke i Lolland-Falsters Stift.

På stiftsrådets visionsdag kom der mange gode idéer på bordet fra de forskellige provstier. Her ses et udpluk.