Fortsæt til hovedindholdet
Aktuelt 2021
Nyheder

På jagt efter glæden

Udvalgte kirker i Lolland-Falsters Stift er en del af en ny julekalender. Det er kirker fra forstæder, små byer og alternative kirkerum i fængsler, hospices og hospitaler, der gemmer på ny kirkekunst, som medvirker. Kirkekunst som kan fortælle historien om at glæden findes mange steder.

Årets julekalender bringer os rundt i 26 danske kirker hvor vi er på jagt efter Glæden - som findes mange steder.

3500 kilometer, 9 broer, 2 færger og en tunnel, har bragt vært Troels Laursen og producer Henrik Helms rundt til 26 kirker og kirkerum i Danmark.

Glæder på mange måder

-Glæden findes så mange steder, og den moderne kirkekunst findes også i mange af vore gamle kirker. Nogen gange også på skjulte steder, smiler præst og kunstanmelder Troels Laursen, som hjælper os med at finde de steder som gemmer på glæden.

Fra 1. søndag i advent invitereres vi alle til at få lidt glæde i vores indbakke, hvor man kan tilmelde sig en abonnementsordning, som sender en mail hver morgen med et nyt afsnit i hele december. Alt sammen med afsæt i kunstværker, der er skabt siden år 2000.

-På vores rejse rundt i hele Danmark skal vi nemlig se på helt ny kirkekunst, der hvor folkekirken er, fortæller Troels Laursen.

-Det har været helt overvældende at se historier fortalt på så forskellige måder, når vi har besøgt de mange kirkerum, supplerer Henrik Helms. 

-Vi har så prøvet at indfange detaljer og bidder af den fortælling, og sat det sammen til vores historie om glæden.

 

Henrik Helms og Troels Laursen checker optagelser

Producer Henrik Helms og vært og tilrettelægger Troels Laursen. Foto: Tobias Helms

Fra hospitaler til fængsler

Og kunsten og glæden kan findes mange steder. Som når Troels Laursen tager os med ind på et af landets største hospitaler, for at kigge på det strålende værk: Lysvæld bag lysvæld fra 2017 i Rigshospitalets kirkerum. På et hospital der udfører små og store mirakler hver dag. Til et hul i væggen, som er udsmykningen i kirken i Enner Mark fængslet udført i 2010. Herinde hvor man drømmer om friheden.  Men det kan også være et fascinerende guldbelagt papirklip fra 2002 i Sønder Broby på Fyn, som minder en om glædens barn, der blev født julenat.

-Vi vil gerne give alle der har lyst, en visuel oplevelsesrejse ind i nogle af de kunstskatte som findes i så mange kirkerum i Danmark, fortæller producer Henrik Helms.

-Men du behøver ikke at være kunstinteresseret, for værkerne er i høj grad blot et afsæt til at kunne fortælle om julens glæde – og lidt om dig og mig som mennesker.

Troels Laursen tænder lys i Enner Mark Fængslet. Foto: Henrik Helms.

Det er anden gang at Troels Laursen og Henrik Helms producerer julekalender sammen. Sidste år gik rejsen rundt i Viborg Stift for at lave serien Ventetid. Det modtog de Viborgs Stifts initiativpris for, og i år er rejseplanerne så udvidet til hele Danmark.

Fælles projekt

Hver afsnit er omkring 3 minutter, og det hele er blevet til virkelighed med hjælp fra alle stifterne i Danmark og folkekirken.dk. Premieren på julekalenderen er den 28. november 2021, og kan følges på stifternes hjemmesider og hos folkekirken.dk helt frem til og med den 25. december.

Desuden vil man også på en række TV2 regioner kunne se afsnittene redigeret sammen til fire adventsprogrammer.

-Og så kan det være, at man får lyst til at tage på sin helt egen opdagelsesrejse rundt til de mange smukke værker, der gemmer sig i kirkerne i hele Danmark, siger Troels Laursen og håber at serien vil inspirere til netop det. For glæden findes derude.

Tilmeld dig årets julekalender her

* påkrævede felter

Afkryds venligst at det er i orden at vi må kontakte dig:

Du kan til enhver tid afmelde dig listen ved at klikke på linket i bunden af de emails du modtager fra os.

Vi bruger Mailchimp som vores nyhedsbrevs platform. Ved at klikke på tilmeld, anerkender du at din information sendes videre til Mailchimp til bearbejdning. Læs mere om hvordan Mailchimp bearbejder personoplysninger.

Se julekalenderen her

Glæden findes mange steder