Fortsæt til hovedindholdet
8. juli 2025

Initiativprisen 2025: Ro-til-tro gudstjenester i Nysted Kirke

En månedlig aftengudstjeneste uden for mange ord, men med masser af ro, perioder med absolut stilhed og plads til eftertanke er blevet et åndehul for mange i Nysted og omegn.

Det er torsdag den 19. juni kl. 19, det er tæt på midsommer og stadig lyst, da sognepræst Ida Støckel Rolle tager i mod i døren til Nysted Kirke. Iført præstekjole giver hun hånd til gæsterne, når de ankommer. Da alle har fundet sig en plads, lyder kirkeklokkens tre bedeslag – men her hører ligheden med den sædvanlige højmesse om søndagen også op.  

Forrest i kirken sidder organist Ulrich Spahn Klausen, der i dagens anledning er udlånt fra Kettinge Kirke. På et sort flygel slår han takterne an til salmen ”Aftenrøde over tage” fra 100 Salmer, og kirkesangeren ved hans side synger for.  

Kirkeorgel for dominerende

Dette er helt bevidst, fortæller Ida Støckel Rolle, da vi efter gudstjenesten snakker sammen på kirkebænken. Ved en ”normal” gudstjeneste befinder organisten og kirkesangerne sig ofte på en balkon, pulpituret, bag gæsterne, for det er her orglet typisk står.  

”Jeg holder meget af kirkeorgel, men i denne sammenhæng er det for dominerende. Derfor er det altid flyglet, som vi bruger, når jeg en gang om måneden holder Ro-til-tro-gudstjeneste, siger Ida Støckel Rolle. Hun forklarer også, at den første og sidste salme altid er de samme: ”Aftenrøde over tage”, indleder gudstjenesten og ”Må din vej gå dig i møde, også fra 100 Salmer, afrunder gudstjenesten.  

”Fokus i denne gudstjeneste er jo ro. Det handler om at skabe rammerne for eftertanke eller måske ingen tanker overhovedet, og derfor er den rituelle ramme vigtig. Det virker også for mig selv. Så snart jeg hører ”Aftenrøde over tage,” så er jeg til stede her og ved præcis, hvad der venter, siger Ida Støckel Rolle.

Lange pauser med fuldstændig stilhed

Dette er dog ikke det mest bemærkelsesværdige ved gudstjenesten – det er formentlig de to indlagte ”pauser” med fuldstændig stilhed. Der er så stille, at man kan høre fuglene pippe udenfor. Pauserne kan vare mange minutter og faktisk være lidt af en udfordring for nogle, fortæller Ida Støckel Rolle. Hun har tidligere har holdt såkaldte meditationsgudstjenester, men oplevede, at ordet ”meditation” holdt nogle interesserede væk.  

”Jeg mediterer med mine konfirmander og mini-konfirmander, men arbejder også med, at de bare skal ligge på kirkebænkene og være stille. Det er både en stor udfordring og en stor oplevelse for dem. I det moderne liv har vi alle travlt, og når vi så holder pause, fylder vi den ofte med flere hurtige indtryk fra vores telefonskærme. Det var blandt andet det, jeg gerne ville tilbyde et frirum fra, fordi jeg tror det er vigtigt, siger Ida Støckel Rolle.

Ro-til-tro er et åndehul for mange

Det mener Charlotte Hannibal, som har indstillet Ro-til-tro-gudstjenesterne til årets kirkelige initiativpris, også.

”Disse gudstjenester er et åndehul for rigtig mange, vi er som regel mellem 25 – 35 personer og spænder vidt i alder, både de helt unge, ”voksne” og ældre deltager, fortæller Charlotte Hannibal og fortsætter: ”Ida beskriver selv gudstjenesten som en kortere gudstjeneste uden for mange ord, men med ro til eftertanke eller ingen tanker overhovedet. Der er en bøn, en kort refleksion, et par salmer men vigtigst af alt: perioder med stilhed i det smukke kirkerum.”

Charlotte Hannibal mener, at Ida Støckel Rolle formår at samle op på emner, der er i vores alles hverdag lige nu, og give deltagerne tid og plads til at være i det.

”Det gælder både i hendes søndagsprædikener, men i særdeleshed i disse ro til tro-gudstjenester, hvor stilheden efter nogle gange ikke længere er larmende, men beroligende,” forklarer hun.

Ord og sandvandring

Udover pianoakkompagnerede nye salmer og perioderne med stilhed, så indeholder ro-til-tro gudstjenesten også fast en ”refleksion” over et emne. I dag er aftenens tema ”ord”, som Ida Støckel Rolle via en kort fortælling om sandvandring i Nordjylland får gjort nærværende og konkret. Indlagt i gudstjenesten er også en periode med ”meditativ musik”, hvor deltagerne kan gå op og tænde et lys forrest i kirken.

”Jeg har også brugt at udlevere en glat sten, som folk så kan komme og lægge i et vandbad. Og jeg har haft et stort trækors stående herinde – det kommer lidt an på dagens tema,” siger Ida Støckel Rolle.

Mere genkendelig er nok slutningen af gudstjenesten, hvor der bedes Fadervor og velsignes. Men også postludiet, spillet på klaver, der i dag rummer dele af ”Solen er så rød mor”, sætter en anderledes og mere stille stemning.

Ro-til-to-gudstjenesterne finder sted én torsdag om måneden i Nysted kirke. Der er sommerferie nu, men Ro-til-tro er tilbage til september.

Fakta

Om Lolland-Falsters Stifts initiativpris

Du kan sende dit bud på, hvem der fortjener at få den kirkelige initiativpris 2024, i en mail til lfstift@km.dk senest onsdag den 31. august 2025.

 

Beskriv det projekt, du nominerer, og hvorfor lige netop det fortjener at få prisen. Send gerne et foto med, hvis du har et.

 

Vinderen vil blive fundet af dommerpanelet, der i år består af biskop Marianne Gaarden, stiftsrådsformand Susanne Møller, stiftsmedarbejder Marlene Laursen, presse- og kommunikationskonsulent Bjørn Themsen samt en repræsentant fra sidste års vindende initiativ.  

 

Initiativprisen vil blive uddelt på stiftets årsmøde, også kaldet ”landemode”, onsdag den 1. oktober 2025.