Initiativprisen 2025: Graveren V. Stokkemarke Kirke
#HvadLaverEnGraverEgentlig
Graver en graver huller hele dagen? Nej! Graverjobbet er meget alsidigt og består af både hækkeklipning, kommunikation med folk om bl.a. arrangementer og om forandringerne på kirkegården – og så at fjerne en masse ukrudt. Til at hjælpe med noget af det, har graveren i Stokkemarke lavet en Facebook-konto.
Anne Kathrine Maegaard har været graver ved Stokkemarke Kirke på Vestlolland i lidt over to år, og allerede kort efter hun blev ansat, oprettede hun Facebook-kontoen ”Graveren V. Stokkemarke Kirke”, hvor hun jævnligt lægger små og store ting ud om sit arbejde.
”Hun er utroligt initiativrig og et dejligt pust med masser info om kirken og kirkegården,” siger indstiller Lotte Munk-Petersen.
Fra lærer til graver
Oprindeligt var Anne Kathrine Maegaard folkeskolelærer og arbejdede i mere end 11 år på Sankt Birgitta Skolen i Maribo. Men hun blev, som hun udtrykker det ”omsorgstræt”, og begyndte at se sig om efter noget andet og faldt tilfældigt over jobbet som graver ved Stokkemarke kirke.
Anne Kathrine Maegaard har altid været meget haveinteresseret og elsker at være udendørs og har, som hun siger, masser af erfaring med at fjerne ukrudt og klippe hæk – men hun er ikke gartneruddannet, og det kræves ofte for at blive graver. Men det var ikke et krav i Stokkemarke.
”Det var mit held. Mange steder kan man blive graverassistent, men ikke graver uden uddannelsen,” siger Anne Kathrine Maegaard, som hurtigt fandt ud af, at det at være graver indebærer, at man skal løse en meget bred palet af opgaver.
Kommunikation med en spade i den ene hånd og en blomst i den anden
”En forbavsende stor del af jobbet er faktisk kontakt med mennesker og kommunikation. Noget jeg heldigvis ofte får ros for, at jeg er god til. På en måde er man ansigtet på kirken for mange mennesker, der måske ikke lige går til højmesse om søndagen, men kommer på kirkegården, fordi de har familie eller venner liggende der, eller fordi de bare bruger den til at gå en tur. Som graver er man simpelthen den der ofte er der, når mennesker kommer forbi, siger Anne Kathrine Maegaard.
Af andre opgaver nævner hun det at vejlede folk, når der skal plantes på gravsteder. Hele den grønne omstilling med biodiversitet, og det at få økonomien til at række fylder også meget, fortæller Anne Kathrine Maegaard, som i høj grad bruger sine kolleger og internettet til disse opgaver.
Og det var faktisk de mange forskelligartede opgaver, som fik hende til at lave en Facebook-konto for sit arbejde.
Facebook knytter folk til det daglige arbejde
”Jeg opdagede hurtigt, at kirkegården betyder rigtigt meget for mange i lokalsamfundet. Der er også mange holdninger til, hvordan kirkegården skal se ud. Nogle vil gerne have tætklippede Thuja hække og perlegrus – sådan som det altid har været, siger Anne Kathrine Maegaard.
Men i disse år er meget på kirkegården under forandring: Færre bliver begravet i kister, så der er færre penge til vedligeholdelse, flere "tomme pladser"/flere tomme kvadratmeter, og samtidig er der krav om biodiversitet og grøn omstilling.
”Så Facebook-kontoen handlede fra starten om at oplyse om, hvad vi rent faktisk gik og lavede, om forandringerne, før de fandt sted, og forandringerne, når vi havde lavet noget nyt. Håbet er på den måde at skabe en større forståelse og måske i endnu højre grad skabe et tilhørsforhold til kirkegården.”
Et af de første opslag Anne Kathrine Maegaard lagde ud, var da også en opfordring til lokale haveejere, som havde stauder tilovers om at komme ned på kirkegården med dem, så de kunne blive brugt der. ”Det giver jo en god kontakt til menneskerne der bor her, og så kan folk pege på en staude, når de går tur og sige, at dén der kommer fra min have. Og så hjælper det jo også lidt på økonomien,” griner Anne Kathrine Maegaard, som gerne vil have flere blomster, flere farver og flere løvtræer på kirkegården
Hun mener, at hvis man skal lykkes med forandringerne, er det godt løbende at informere og involvere folk.
”Og måske kan vi endda inspirere dem til ting, som de kan gøre i deres egne haver, siger Anne Kathrine Maegaard, som også har kirketjenerfunktionen i kirken og derfor også bruger Facebook-kontoen til at oplyse om mere praktiske ting.
”Jeg reposter også indimellem ting fra folkekirken.dk, hvis det mere generelt passer. Sidste år lavede de fx et tema om sorg, og det giver jo virkelig god mening at tale om på kirkegården, siger hun og forklarer, at hun har hashtagget #HvadLaverEnGraverEgentlig for dem, som kun vil læse om arbejdet på selve kirkegården.
Nedenfor kan du se en række facebook-opslag fra de seneste måneder. Men du kan også bare selv hoppe på Facebook og følge Graveren V. Stokkemarke Kirke
Om Lolland-Falsters Stifts initiativpris
Du kan sende dit bud på, hvem der fortjener at få den kirkelige initiativpris 2024, i en mail til lfstift@km.dk senest onsdag den 31. august 2025.
Beskriv det projekt, du nominerer, og hvorfor lige netop det fortjener at få prisen. Send gerne et foto med, hvis du har et.
Vinderen vil blive fundet af dommerpanelet, der i år består af biskop Marianne Gaarden, stiftsrådsformand Susanne Møller, stiftsmedarbejder Marlene Laursen, presse- og kommunikationskonsulent Bjørn Themsen samt en repræsentant fra sidste års vindende initiativ.
Initiativprisen vil blive uddelt på stiftets årsmøde, også kaldet ”landemode”, onsdag den 1. oktober 2025.