Til præsterne
Præsternes klumme i Folketidende

Præsternes klumme i Folketidende

Hver fredag bringer Folketidende en mini-klumme, hvor stiftets præster på skift sætter nogle få ord på, hvad det skal handle om i kirken den kommende søndag. Læs alle prædikenklummerne her

 

Søndag den 9. juni 2019
Pinsedag
Ved Hanne Lund

”Selv når natten har budt på søvnløshed med tunge tanker – ja, så skal hunden jo luftes.

Når jeg har taget de fem trin op til diget, så møder mine øjne Femern Bælt, enten fuldstændig blikstille eller i vildt oprør. Mine øjne møder himlen klar og blå eller fuld af skyer, dernæst ser jeg engelskgræs, strandkål, rødkløver og alskens græsarter.

Da tænker jeg igen og igen, at alt det kan jeg takke den himmelske hjertestarter for. Den skubber til os, når vi går i stå. Og netop den himmelske hjertestarter – Helligånden, der griber os om hjertet - er hvad vi fejrer i pinsen.”

 

Søndag den 16. juni 2019
Trinitatis søndag
Ved Anders Martin Lauritsen

”Kan man blive født på ny? Kan det ske i dåben? Og kommer troen med dåben?

Spørgsmålene er mange til denne søndag, der netop handler om troen, vores tro, også når den mødes af det modsatte, nemlig en ikke-tro. I samfundets stræben efter det perfekte og det selvrealiserende kan det være rart at vide, at uanset hvad så er der altid én, der står op for os.”

 

Søndag den 23. juni 2019
1. søndag efter trinitatis
Ved Torben Elmbæk Jørgensen

”For Jesus er vi hinandens næste. Din næste kan eksempelvis være det menneske, som du er nabo til, møder ved kassen i butikken, til sankt hans-fest eller til en fodboldkamp.

Men den næste kan også være den person, som ringer på din dør uanmeldt og trænger til hjælp. Er du parat til at hjælpe?”
 

Søndag den 30. juni 2019
2. søndag efter trinitatis
Ved Hans Maaløe

”Hvornår har du sidst været til en rigtig, rigtig, - RIGTIG god fest? Er LIVET en fest..? Eller er du din egen hindring..? Det handler søndagens prædiken om."

 

Søndag den 7. juli 2019
3. søndag efter trinitatis
Ved Eva Birgitta Heyn

”Hvor forgabt er Gud i det fortabte?

På søndag handler det om Guds forgabthed. Og om det tabte. Kom og hør om en Gud, der leder efter den, som blev tabt undervejs gennem livet. En Gud, der leder og holder en kæmpefest i glæde, når han finder det, som gik tabt. En Gud, der leder med lys og lygte efter et får, og en Gud, der fejer sit hus grundigt igennem og står på hovedet efter den mønt, som var borte.”

 

Søndag den 14. juli 2019
4. søndag efter trinitatis
Ved Kathrine Asklund Brorsen

”Blandt mine mange fortrin og dyder vil jeg gerne fremhæve min store ydmyghed”, sagde manden til konen! Kom og hør, hvad Jesus vil mener om splinten i vores øjne!

 

Søndag den 21. juli 2019
5. søndag efter trinitatis
Ved Mette Marie Trankjær

"Hvad fisker vi efter? Måske efter at kunne genkende Gud lige midt i vores hverdagsliv. Men hvordan genkender man Gud?

Denne søndag viser Jesus os, at Gud genkendes på at der er overflod, hvor man mindst venter det, ja dér hvor man faktisk havde mistet modet. Hør mere om dette på søndag i kirkerne."

 

Søndag den 28. juli 2019
6. søndag efter trinitatis 
Ved Kathrine Asklund Brorsen

"'Den største ære i livet ligger ikke i aldrig at falde, men at rejse os hver gang vi falder', sagde Nelson Mandela til de undertrykte i Sydafrika. Kom i kirken på søndag og hør, hvad Jesus siger om fred og forsoning."

 

Søndag den 4. august 2019
7. søndag efter trinitatis
Ved Anne Louise Hanson

"Det handler ikke om at være lav eller høj, men om at komme ned på jorden.

Kom i kirke på søndag og hør om den lille mand, Zakæus, der i mødet med Jesus vokser adskillige centimeter."

 

Søndag den 11. august 2019
8. søndag efter trinitatis 
Ved Jacob Nørgaard Scheving

"Det er svært at vide, hvad der er sandt nu om dage. Vi bombarderes med sandheder. Og om det så er fake news eller sandfærdige sandheder, er jo ikke nemt at vide. Så hvordan kender vi det sande fra det falske? I søndagens tekst gives der en livline – den sande sandhed bærer nemlig frugt. Hvordan smager så disse frugter, og hvordan kultiveres de? Det kan man høre mere om på søndag i Stubbekøbing Kirke."

 

Søndag den 18. august 2019
9. søndag efter trinitatis  
Ved Jeppe Sørensen

"Mener Gud virkelig, at vi skal købe os venner? Det virker som om, at det er pointen i søndagens tekst om den uærlige godsforvalter, der eftergiver folkene deres gæld for at beholde dem som venner. Teksten er en af de vanskeligste i kirkeåret. I mine otte år som præst har jeg ikke turdet prædike så konkret om materialisme. Og det sker heller ikke på søndag. Tværtimod læser jeg teksten for det, den er: En lignelse. Med lignelser vil Jesus fortælle os noget om Gud. Betyder det så, at Gud har én gående, der skriver ned, hvor meget vi mennesker skylder? Kom i Strandkirken søndag formiddag eller Tingsted Kirke om aftenen og hør, hvem den uærlige forvalter er!"

 

Søndag den 25. august 2019
10. søndag efter trinitatis 
Ved Lizet Jane Wendt

"'Træk lige vejret og tæl til 10.'

Det er et godt råd at give til en, der skal til at sige noget i vrede eller flippe helt ud over et eller andet.

Jesus bliver vred i søndagens evangelium – så måske skulle disciplene lige have bedt ham om at trække vejret og tælle til 10? Hvorfor bliver Jesus så vred over det, han ser i templet, og hvad kommer det os ved i dag? Hør mere i din kirke på søndag."

 

Søndag den 1. september 2019
11. søndag efter trinitatis 
Ved Rebekka Maria Brandt Kristensen

"Realitystjernen Kim Kardashian. Tv-stjernen Gustav. Programmet 'For lækker til love'. Det handler om perfektion - charme, selvtillid og lækkert hår. Den rigtige uddannelse, det rigtige job og så videre. Vi vil gerne klare livet flot og opfylde krav. Men hvilke krav? Hvad er det, der giver livet værdi?

Sagt på en anden måde: Hvem er du? Hvordan ser du dig selv, og hvordan vil du gerne have, at andre ser dig? Og hvordan skal man reagere, når andre føler sig bedre end en? Alt dette skal det handle om i kirken på søndag."

 

Søndag den 8. september 2019
12. søndag efter trinitatis 
Ved Lene Bruun-Kristensen

"Er der noget om, at mennesket helt fra barnsben ikke vil dresseres til at leve efter det, som det hører? Noget går ind ad det ene øre og ud ad det andet. Jeg var engang barn; og jeg husker den bebrejdelse fra de voksne - sikkert med rette.

I din kirke er der blevet talt og lyttet, siden middelalderen måske. Tænk dig, hvis kirkemurene kunne tale og fortælle! Der hænger millioner af ord fast på dem gennem årene. Ligesom gamle, glemte sedler på en opslagstavle.  Det kan være svært at få ordene, vi hører, med hjem fra kirken. De kan nogle gange blive inde bag gamle mure eller drukne i andre meninger – fra nyhedsstrømmen, vennerne eller ’influencerne’.

Jesus helbredte engang en døvstum mand; hans ører og tunge blev løsnet. Og ingen måtte afsløre det, sagde Jesus. Men på søndag bliver meningen i det afsløret for dine ører. Måske hænger den ved, når du kommer hjem, selv om den ikke stemmer med de meninger, du ellers troede, at du havde. "

 

Søndag den 15. september 2019
13. søndag efter trinitatis
Ved Jesper Vigant Madsen

"I søndagens tekst hører vi Jesu berømte lignelse om den barmhjertige samaritaner. En lignelse, der går de fleste, hvis ikke os alle, til hjerte. Den er så stærk og eviggyldig, men hvem skal jeg ligne mig med, når jeg hører den? Er jeg den nødlidende, efterladt i grøften? Er jeg den barmhjertige, der hjælper? Eller er jeg også nu og da den, der går den nødstedte forbi – uden at hjælpe? Et spørgsmål, vi dagligt må stille os selv i samlivet med hinanden, hvis vi vil være vores næstes næste."

 

Søndag den 22. september 2019
14. søndag efter trinitatis 
Ved Hanne Lund

"Mon ikke, vi alle har lært hjemmefra at sige tak for mad, gaver og hjælp. Det er godt og gavnligt at udvise almindelig høflighed.

På søndag handler det også om at sige tak. Men det handler om mere end bare god opførsel.

Engang for mange år siden havde jeg den glæde at møde en gammel kone, som havde ladet taknemmeligheden blive en del af hendes væsen. Altid var hun mild og åben, samtidig med at hun havde sine egne meninger. Hun var både taknemmelig og hvilede i sig selv. Hendes liv var ikke nemmere end andres, der havde både været store og små sorger og glæder. Men hendes taknemmelighed gjorde stort indtryk på mig.

På søndag handler det om, hvad det mon er, der kan forme folks måde at leve på – og gøre os i stand til at sige tak."

 

Søndag den 29. september 2019
15. søndag efter trinitatis 
Ved Anders Martin Lauritsen

"Bekymringer er en del af menneskelivet, og alligevel er målet for rigtig mange af os at leve et liv uden bekymringer.

Men er det bekymringsløse liv en mulighed?

Vi kan have mange bekymringer, både for os selv og hinanden, for familien og vennerne. Vi kan være bekymret for fremtiden, for den nære og den globale. Mange bekymrer sig om penge. Hvis man har få, så er det ofte bekymringer om, hvor mange gange man kan 'vende' mønterne. Hvis man har mange, er det ofte bekymringer om ikke at komme til at miste dem. Jesus fortæller i denne søndags tekst, at vi mennesker ikke kan undgå bekymringerne i vores jordiske og materielle liv, men samtidig fortæller han, at det bekymringsløse liv venter os i Gudsriget. Vi skal blot overgive os. Så på søndag handler det om, hvordan man gør det."

 

Søndag den 6. oktober 2019
16. søndag efter trinitatis 
Ved Torben Elmbæk Jørgensen

Over for døden magter vi ikke noget. Der findes ingen trøst i døden. Men det gør der i fortællingerne om de, der rejser sig op igen. Der er håb i opstandelsen, i budskabet om, at døden ikke får det sidste ord.

Man kan tro på opstandelsen, eller man kan tvivle på, at det nu også passer - hvis man da har råd til sådan en tvivl, når først døden har pustet én i nakken. Hvis man ønsker at tro på, at alt håb ikke er ude, at der findes opstandelse, så behøver man ingen anden grund end evangeliernes beretninger om, at det er sket før. Sådan én kan vi høre på søndag, hvor det handler om en enke fra Nain, der fik sin døde søn tilbage i levende live."

 

Søndag den 13. oktober 2019
17. søndag efter trinitatis 
Ved Eva Birgitta Heyn

"For en del år siden ved en fødselsdagsfest fik jeg temmelig uventet hæderspladsen ved siden af værten. Dér sad jeg så og vidste, at pladsen forpligtiger. Der er uskrevne regler for, hvad man skal gøre – og heldigvis havde jeg medbragt en lille, kort tale, jeg kunne holde. Jeg fulgte festens uskrevne regler og forsøgte at leve op til min hædersplads.

At få den bedste plads er en ære og ikke en ret. Det er ikke noget, vi som gæster kan forvente eller kræve. I en tid, hvor vi alle iscenesætter os selv ved enhver given lejlighed for at få den bedste plads i andres øjne, er det dejligt at lytte til den kommende søndags tekst. Her deltager Jesus selv i en fest og iagttager netop de mennesker, der gerne vil mase sig frem til de fornemmeste pladser ved bordet. Men Jesus bryder de uskrevne regler ved denne fest, og sådan får vi et helt andet syn på de faste pladser ved bordet. 

Kom på søndag i din lokale kirke og find ud af, hvad der skete ved denne fest, og hvad Jesus gjorde."

 

Søndag den 20. oktober 2019
18. søndag efter trinitatis
Ved Marlene Ringgaard Lorensen

"Skal vi elske os selv for at kunne elske andre? Nogle gange synes manglende selvværd at blive en stopklods for at kunne give os hen til den anden. Andre gange forguder vi kæresten, barnet eller vennen på en måde, som truer med vores egen selvudslettelse.

'Du skal elske din næste som dig selv'. Sådan lyder Jesu opfordring i det, vi kalder 'det dobbelte kærlighedsbud'. Næstekærlighedsbuddet sidestilles med opfordringen at 'elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele dit sind'. Kom i kirke på søndag, hvis du vil høre mere om forholdet mellem kærligheden til Gud, os selv og vores næste."

 

Søndag den 27. oktober 2019
19. søndag efter trinitatis 
Ved Kathrine Asklund Brorsen

"Omsorg er 'når den for tiden stærke hjælper den for tiden svage', sagde tidligere biskop Jan Lindhardt. Kom og hør, hvad Jesus siger om håb og livsmod, i kirken på søndag."

 

Søndag den 3. november 2019
Allehelgen 
Ved Anne Louise Hanson

"Allehelgens søndag er den dag på året, hvor vi ikke bare mindes vore døde, men også deler erfaringen af, at livet til tider er en skrøbelig størrelse. Fordi livet både giver og tager. Netop derfor skal vi også høre Sophus Clausens ord om 'at selv i mørke har vi roser'. For selv i mørket er vi båret af Guds lys og løfterige fremtid."

 

Søndag den 10. november 2019
21. søndag efter trinitatis 
Ved Mette Marie Trankjær

 

"Hver morgen i løbet af ugen står vi op til dårlige nyheder. Det gode har dårlig presse. Hvorfor mon? Når vi nu i den grad længes efter at elske og leve? 

Søndag morgen står vi altid op til den gode nyhed, at Gud både vil og kan tale ind i vores fortvivlelse og længsel. Denne søndag møder vi en fortvivlet far, der længes efter, at hans søn skal leve - og det sker. For når Jesus taler, ligger ingen af os for døden, vi ligger alle for livet. Tro din længsel mere end din fortvivlelse!"

 

Søndag den 17. november 2019
22. søndag efter trinitatis 
Ved Henrik Gade Jensen

"Der blæste en voldsom stormflod ind over Lolland og Falster en novemberdag i 1872, og mange druknede.

I København blev digteren H.C. Andersen påvirket af situationen. Han skrev: 'Hvorfor lader Gud så mange drukne i de kolde bølger? Har vi ikke en god Gud?'

Hvis Gud skulle have indrettet verden uden vejrlige forandringer, uden hav og uden himmel, så havde det været en gold, ubeboelig planet.

Sådan er verden, og det skal vi lære at leve med. Vi lærer i stormen og naturkatastrofen også at glemme os selv og se forbindelserne. Katastroferne kan også bringe noget godt frem hos mennesker, nemlig offerviljen og storsindet. Gud er ikke skyld i ulykken – men Gud er tilstede hos os og imellem os. Også i stormvejr."

 

Søndag den 24. november 2019
Sidste søndag i kirkeåret 
Ved Marianne Gaarden

"Vi kan gå til gudstjeneste, bede bønner og synge salmer. Men forholdet til vores Gud bliver afspejlet i forholdet til vores medmennesker. 

'Alt, hvad I har gjort mod en af disse mine mindste brødre, det har I gjort mod mig,' siger Jesus i søndagens tekst. Det er altså en klar og utvetydig opfodring til os om at gøre noget for dem, der har brug for vores hjælp. Og brug for hjælp, det har de mennesker, der forfølges på grund af deres tro. Derfor samles vi i Maribo Domkirke på søndag klokken 10 til en forbønsgudstjeneste for forfulgte kristne."

 

Søndag den 1. december 2019
Første søndag i advent 
Ved Hans Maaløe

"På søndag hører vi om, at Jesus vender hjem til sin hjemby, men ikke bliver anerkendt dér. Han blev født i en stald, det svarer vel til i dag at være født under en motorvejsbro eller i et af egnens forladte huse.

Jesus var ikke anerkendt af sine egne naboer, og måske har vi danskere også hørt historierne om ham i så mange år, at han heller ikke rigtig er anerkendt her.

For hvad skal vi egentlig med ham? Eller er det ham, der skal noget med os? Det skal det handle om på søndag."
 

 

Søndag den 8. december 2019
Anden søndag i advent 
Ved Susanne Oxholm Bay Jacobsen

"Det handler ikke om oliepriser og indkøb hos købmanden i søndagens tekst om de tåbelige og kloge brudepiger, men om vi er vågne! Hører vi kaldet eller går vi sovende gennem livet.

Vi er alle sammen inviteret til Guds fest, spørgsmålet er bare om vi tager imod invitationen, lever vi bevidst, har vi øje for Gud kærlighed og hans indvirken i vores liv? Det er temaet på søndag i kirken."


 

Søndag den 15. december 2019
Tredje søndag i advent 
Ved Dan Kofoed Månsson

"Det er fantastisk, når folk overholder det, de lover. Ingen har nogensinde lovet os så meget som Gud. Og ingen kan overholde disse løfter som Gud. 

Det oplevede en præst ved navn Zakarias, som vi skal høre om i kirken på søndag. Han brød ud i glædessang, som om han havde vundet i Lotto. Han sang om sin nyfødte søn, Johannes, og om drengens fætter, som snart skulle fødes i en stald i Betlehem. Fætteren fik navnet Jesus, og det løfte, som Gud havde givet flere tusinde år tidligere om en frelser, der skulle komme til jorden, blev nu opfyldt.

På søndag skal vi høre mere om Zakarias' sang, der handler om krybben og korset. Sikke en fætter, hans søn fik, og sikke et budskab, han bragte med sig til verden. Der er meget at glæde sig over i denne tid. Vi nærmer os julen med hastige skridt."