Fortsæt til hovedindholdet
Om Lolland-Falsters Stift
75 året for første kvindelige præster

75-året for første kvindelige præster

I 2023 er det 75 år siden, at de første kvinder blev ordineret til præsteembede i Danmark. En af de første kvindelige præster var Johanne Andersen, der blev præst i Nørre Ørslev på Falster.

I perioden 1921-1947 var emnet om kvindelige præster en yderst principiel sag for Dansk Kvindesamfund. Emnet kunne findes på dagsordenerne til samtlige landsmøder i perioden, og ligeledes forestod kvindelige teologiske kandidater gudstjenesterne ved landsmøderne.

I 1947 henvendte Lolland-Falsters valgmenighed i Nørre Ørslev sig til den daværende kirkeminister. Valgmenigheden ønskede at ansætte teolog Johanne Andersen som præst og ville have det godkendt af ministeriet. Man besluttede herefter i Rigsdagen at ændre lovens ordlyd fra ”mænd” til ”personer”.

Den 28. april 1948 dannede Odense Domkirke rammen om en både kirke- og danmarkshistorisk handling, da biskop Hans Øllgaard valgte at ordinere tre kvindelige præster, Johanne Andersen, Ruth Vermehren og Edith Brenneche-Petersen, til trods for protester fra mere end 500 præster og trusler fra omverdenen. Johanne Andersen, der var den ene af de tre, blev herefter indsat som præst i Nørre Ørslev Kirke.

Arrangementer i Lolland-Falsters Stift

75-året bliver fejret i stiftet, og du kan finde arrangementerne herunder.


Den 28. april 2023 På 75-året for ordinationen, markeres dagen ved et i Nørre Ørslev Kirke. Der er lukket for tilmelding.

Program for dagen:
10.30 Festgudstjeneste i Nørre Ørslev Kirke
v/ prædikant biskop Marianne Gaarden 

11.15 Pause 

11.45 Foredraget “Johanne Andersen - Danmarks første kvindelige præst” v/Pia Fris Laneth, forfatter, filminstruktør og fortæller 

Efter arrangementet i kirken, vil der være reception i Nørre Ørslev konfirmandstue og præstebolig.


Den 2. maj 1948 blev Johanne Andersen indsat som præst i Nørre Ørslev Kirke. Det markerer vi ved et åbent arrangement på indsættelsesdagen, tirsdag den 2. maj kl. 19.00 i Nr. Ørslev Kirke

Program:

Gudstjeneste ved Birthe og Tom Friis

Kort kaffepause 

Dramatisering af historien om de første kvindelige præster
v/Esther Rützou, forfatter og fortæller 

Alle er velkomne. Gratis adgang


10. maj 2023 afholder Museum Lolland-Falster og Guldborgsund-bibliotekerne et fælles arrangement under titlen "Et sus af skørter - 75 års jubilæum for kvindelige præster". Forfatter, filminstruktør og fortæller Pia Fris Laneth vil tage dig med igennem den uforsonlige køns- og kirkepolitiske strid, der kom forud for en af kirkehistoriens største begivenheder.

Arrangementet koster 65 kroner. 

Du finder flere informationer om arrangementet og køb af billetter her


Johanne Andersen virkede som præst for Lolland-Falsters Valgmenighed i Nørre Ørslev Kirke omkring 10 år. Derefter tog hun til Vigerslev Kirke i 1957. Hun arbejdede for at få en ny kirke i det store sogn. Det lykkedes, og i 1965 tog hun til den nybyggede Magrethekirken i Valby. Her virkede hun frem til sin pension. 

Søndag den 9. juli kl. 11.30 kommer der besøg i Nørre Ørslev Kirke fra netop Margrethe Kirken. 

Program:
Gudstjeneste
v/Karin Thanning, sognepræst ved Margrethekirken

Foredrag om Johanne Andersen og Lolland-Falsters Valgmenighed
v/Birthe Friis, sognepræst og Tom Friis, sognepræst ved Nørre Ørslev Kirke