Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder 2020
Nyheder

Liturgikonference i januar holdes digitalt

Den landsdækkende konference om folkekirkens liturgi holdes den 16. januar 2021 digitalt på Zoom. Læs mere og tilmeld dig her

Hvordan skal fremtidens gudstjeneste være?  

Når biskopperne indbyder til konference om gudstjenesten den 16. januar, kommer det ikke til at foregå i Odeon Konferencecenter i Odense som planlagt. Her var 450 præster, menighedsrådsmedlemmer og organisationsfolk indbudt til en dag med oplæg og samtalegrupper om gudstjenestens form. 

Programmet bliver gennemført som planlagt, men kommer til at foregå online, og det giver mulighed for at alle, som har lyst, kan deltage.

TILMELD DIG HER

Frist for tilmelding er den 10. januar til konferencen - tilmeld dig her: https://forms.gle/eQWyjN8XuK8MUSrR7

"Selvfølgelig ville vi allerhelst være sammen fysisk til konferencen. Men når vi nu ikke kan det, så har en online konference også nogle fordele. Nu kan alle, der har lyst, nemlig deltage hjemmefra på deres computer, og det håber jeg, at mange vil benytte sig af. De nye menighedsrådsmedlemmer kan også være med nu, hvor konferencen holdes i januar. Det betyder, at de kan komme med i samtalen om noget af det helt centrale i kirken, nemlig hvordan vi holder gudstjeneste, dåb og nadver. Så jeg håber, at rigtigt mange også af de nyvalgte menighedsrådsmedlemmer har lyst til at være med til konferencen," siger biskop over Fyens Stift, Tine Lindhardt.

Første søndag i advent begyndte en ny fireårig menighedsrådsperiode for de godt 12.000 nye menighedsrådsmedlemmer, som er blevet valgt ved efterårets menighedsrådsvalg. Fire ud af ti er nyvalgte, og de har nu mulighed for at engagere sig i folkekirkens gudstjenestearbejde.

Konferencen bliver holdt som led i den åbne samtale om folkekirkens gudstjenesteliv, som biskopperne har sat i gang for at afdække, om der er behov for at ændre på f.eks. højmessens faste form, liturgien. Tre fagudvalg udgav i foråret 2019 rapporter om gudstjeneste, dåb og nadver, som siden er blevet debatteret i mange lokale kirker. De seneste måneder er mange arrangementer blevet aflyst på grund af corona-restriktioner, lige som den fysiske konference i Odense nu bliver det. 

Frem til den 26. marts 2021 kan alle fortsat sende deres bidrag til samtalen om gudstjenestens form til folkekirkensliturgi@km.dk.

Læs mere om folkekirkens liturgiarbejde og se programmet for konferencen på www.folkekirken.dk/aktuelt/liturgiarbejde

Fold ud 

Om konferencen

Fire oplægsholdere lægger op til samtale og debat på konferencen. Samtalerne vil foregå online i mindre grupper, og oplæggene kan efterfølgende ses på folkekirken.dk.
 

Lektor Marie Vejrup Nielsen, Aarhus Universitet 
Samtidsreligion og nye gudstjenesteformer – hvad vil folk – og kirken – med gudstjenesterne?


Professor Hans Jørgen Lundager Jensen, Aarhus Universitet 
Gudstjenesten i tre udgaver: Begejstring, skønhed, klogskab.
 

Lektor Anders Holm, Københavns Universitet
Gudstjenesten til debat. Hvad er der på spil lige nu historisk betragtet?
 

Førsteamanuensis i liturgi, Merete Thomassen, Det Teologiske Fakultet, Oslo 
Nyere liturgisk reformarbejde i et modernitetskritisk perspektiv.
 

Tilmelding senest 5. januar til konferencen her: https://forms.gle/eQWyjN8XuK8MUSrR7


Yderligere information: 
Spørgsmål til konferencen kan rettes til fagsekretær Jette Bendixen Rønkilde teojbr@cas.au.dk eller Nete Helene Enggaard nhe@teol.ku.dk.

Liturgiarbejde

Der er udarbejdet tre rapporter omkring liturgien. De kan findes i en pixiudgave og i sin fulde ordlyd ved at klikke på dette link, hvor du også kan læse mere om Folkekirkens arbejde med liturgien.

Link til Folkekirken.dk