Fortsæt til hovedindholdet
Her er de nominerede til årets initiativpris
Nyheder

Tro kopi af Kaj Munks første gudstjeneste

Da det i fjor var 100 år siden, digterpræsten Kaj Munk holdt sin første gudstjeneste, tog lokale i Skovlænge initiativ til en fælles fejring i ord og sang

Af Inge Haandsbæk Vestergaard

”På Lolland jeg den hented’, et kærtegn fra min fødeø…”

Sådan lyder et af versene i digterpræsten Kaj Munks folkekære sang om den blå anemone. Kaj Munk (1898-1944) blev født på Lolland, og det var også her han den 25. august 1919 holdt sin første gudstjeneste nogensinde i Skovlænge Kirke.

Da det sidste år var 100 år siden, besluttede sognepræst i Søllested-Skovlænge-Gurreby sogne, Rebekka Maria Brandt Kristensen i samarbejde med menighedsrådet, at der i den anledning skulle arrangeres en gudstjeneste magen til den, som blev holdt af Kaj Munk i 1919. Et arrangement, som nu er blevet indstillet til stiftets initiativpris.

”Vi holdt gudstjenesten på samme dag, som han 100 år forinden havde prædiket. I den anledning var der et kor, som sang Kaj Munks sange og salmer, og jeg holdt Kaj Munks originale første prædiken – og den var skarp, den prædiken, selvom det var hans første”, fortæller Rebekka Maria Brandt Kristensen og tilføjer:

”Det var et hit, så når det er 125 år siden, så gentager vi det.”

Ved gudstjenesten deltog også Det Voxne Kammerkor under ledelse af dirigent Lena Maaløe, og de havde i dagens indledning et repertoire med Kaj Munks tekster.

Initiativets indstiller skriver i sin begrundelse, at de fleste lollikker er stolte af at komme fra et område, hvor Kaj Munk er opvokset og levede i sin barndom og ungdom. Han tog realeksamen i Maribo og studentereksamen i Nykøbing F., hvorefter han flyttede til København for at studere teologi.

Kort tid efter at Kaj Munk var startet på teologistudiet, bad hans hebraisklærer, som også var præst på Lolland, den unge Kaj Munk om at tage til Skovlænge og holde en gudstjeneste for ham. Udfordringen blev taget op, og den 25. august 1919 holdt Kaj Munk så sin første gudstjeneste i Skovlænge Kirke – samme sted, som menigheden nu 100 år senere holdt en tro kopi af samme gudstjeneste.

”Det var et flot arrangement, som fyldte Skovlænge Kirke og blev bakket op af menighedsrådene”, skriver indstilleren om arrangementet, og nævner at der efterfølgende den 7. november var foredrag i Søllested Præstegård ved Søren Daubjerg om Kaj Munks liv i ord og billeder. 

På den måde stod efteråret i Kaj Munks tegn i Søllested-Skovlænge-Gurreby Pastorat. 

Fakta

Om Lolland-Falsters Stifts initiativpris

I 2013 besluttede stiftsrådet, at der hvert år på landemodet skulle belønnes et initiativ, der på sogne-, provsti- eller stiftsniveau kunne være virke som inspiration for andre.


Siden da har prisen hvert år været uddelt på stiftets landemode. Initiativprisen 2020 uddeles på landemodet den 3. oktober i Bangs Have, Maribo. 

 

Tidligere vindere af initiativprisen:

2013 - Konfirmandprojeketet i Gedser
2014 - Det store fælles påskeprojekt med fernisering i Domkirken af
           kæmpe tæpper m.v.
2015 - Hverdagsfamiliegudstjenester i Våbensted
2016 - GLAD-gudstjenester i Sundkirken
2017 - Forbøngruppen i Maribo

2018 - Væggerløse Strikkeklub

2019 - Morgensang i Skt. Nikolai Kirke, Nakskov

Det Voxne Kammerkor sang smukt Kaj Munks sange i Skovlænge Kirke den 25. august 2019. Foto: Jens Juul Pedersen.

Det Voxne Kammerkors dirigent Lena Maaløe. Foto: Jens Juul Pedersen.

Sedler med blå anemoner og sangen om den blå anemone var sat op i Skovlænge Kirke i anledning af Kaj Munk-gudstjenesten den 25. august.