Fortsæt til hovedindholdet
Her er de nominerede til årets initiativpris
Nyheder

Påskehilsen-video fra præsterne i Lolland Vestre Provsti

Da kirken var lukket i påsken, tyede præster på Vestlolland til at synge en videohilsen til menighederne

Store og små sang med på præsternes video, som var en hilsen til menighederne i anledning af påsken.

Af Inge Haandsbæk Vestergaard

I foråret var kirkerne som bekendt lukkede på grund af fare for coronasmitte. Kirkedørene var således også aflåst i påsken, der er kristendommens vigtigste højtid.

Det fik en række præster fra Lolland Vestre Provsti til at tænke i alternative baner for at lade påskens budskab lyde. Og det kom det til – på video og i form at den populære påskesalme af N.F.S. Grundtvig, ”Påskeblomst! Hvad vil du her?”

På initiativ fra Kasper Høyer, sognepræst i Vesterborg-Landet-Ryde Pastorat, optog hver præst i området en video, hvor de enten alene, sammen med familien eller ”on location” i deres kirke synger et vers fra påskesalmen. Alle de små videoer blev derefter klippet sammen og lagt op på sociale medier for at minde folk om, at man godt kan glæde sig over påskens budskab sammen, selvom man ikke kan mødes fysisk.

Se påskehilsenen her:

Udtryk for tro og tvivl
Idéen fik Kasper Høyer, da kirkerne var lukkede under corona, og han derfor måtte finde nye måder at nå ud til folk på. Der var ikke mulighed for at lave friluftsgudstjenester, så de måtte finde på noget nyt.

”Jeg tænkte, at vi præster da i det mindste kunne sende en hilsen til menighederne. Det med en video er jo en erstatning for ikke at kunne mødes, men der har været mange, som har set videoen – især efter at TV2 Øst tog den op i et indslag.”

Kasper Høyer fortæller, at han og kollegaerne fra fået mange positive tilbagemeldinger fra folk, som har set videoen. Det betyder især meget for ham, at initiativet var noget, præsterne gjorde i fællesskab:

”Dynamikken i salmen kom til udtryk i, at vi var flere der sang. Og så bliver det mindre personbåret, når vi er flere, der står sammen. Så er det mere en hilsen fra kirken på Vestlolland til folk på Vestlolland.”

Salmen om påskeblomsten, som præsterne sang sammen i videohilsenen, har en særlig betydning for Kasper Høyer.

”Det er min yndlingssalme. Det er en, som mange kender og kan synge med på. Den udtrykker troen rigtig fint, men den lader også tvivlen komme til orde – den tvivl, som vi alle har.”

Stadig en del af et fællesskab
En af dem, der har set præsternes video med påskesangen, er 75-årige Winnie Drost Vejlø fra Nakskov. Hun kommer jævnligt i Skt. Nikolai Kirke med sin mand, så de var kede af, at kirkerne var lukkede under coronakrisen.

”Derfor søgte jeg efter præsterne på Facebook og fandt de her videoer med gudstjenester. Dem har vi set, og det synes vi var dejligt, især videoen med påskesangen. Det føltes som om, vi deltog i noget og stadig var en del af et fællesskab.”

Winnie Drost Vejlø fortæller, at hun er kommet i kirken lige siden hun gik i søndagsskole som lille, og stadig kommer til både gudstjeneste og morgensang om onsdagen.

”Vi kommer tit i kirken, især efter at min mand og jeg mistede vores datter. Det giver os en indre ro, og det hører til mig og mit liv at gå til gudstjeneste. Det giver bare rigtig meget.”

Fakta

Om Lolland-Falsters Stifts initiativpris

I 2013 besluttede stiftsrådet, at der hvert år på landemodet skulle belønnes et initiativ, der på sogne-, provsti- eller stiftsniveau kunne være virke som inspiration for andre.


Siden da har prisen hvert år været uddelt på stiftets landemode. Initiativprisen 2020 uddeles på landemodet den 3. oktober i Bangs Have, Maribo. 

 

Tidligere vindere af initiativprisen:

2013 - Konfirmandprojeketet i Gedser
2014 - Det store fælles påskeprojekt med fernisering i Domkirken af
           kæmpe tæpper m.v.
2015 - Hverdagsfamiliegudstjenester i Våbensted
2016 - GLAD-gudstjenester i Sundkirken
2017 - Forbøngruppen i Maribo

2018 - Væggerløse Strikkeklub

2019 - Morgensang i Skt. Nikolai Kirke, Nakskov