Fortsæt til hovedindholdet
Her er de nominerede til årets initiativpris
Nyheder

Formiddagshøjskole samler folk på Nordvestfalster

På det nordvestlige Falster er det på kort tid blevet populært at mødes i kirken til formiddagshøjskole med sang, kort gudstjeneste og foredrag

I Vålse Kirke mødes folk fra Nordvestfalster Pastorat til formiddagshøjskole. Til efteråret kan man blandt andet opleve strikdesigner Vivian Høxbro (th.) fortælle om historisk strik.

Af Inge Haandsbæk Vestergaard

Musik, foredrag og fortællinger. Der er masser af kultur på programmet i Nordvestfalster Pastorat, som tæller kirkerne Kippinge, Vålse, Nørre Vedby, Gyldenbjerg, Brarup og Stadager. Her har sognepræst Dorte Hedegaard nemlig taget initiativ til at holde formiddagshøjskole – et initiativ, der er blevet varmt modtaget og nu er indstillet til Lolland-Falsters Stifts initiativpris 2020.

Formiddagshøjskolen løber af stablen tre gange i forårssæsonen, og tre gange i efteråret. Her kan man mødes om et tema, som kan være foredrag om Grønland, om countrymusikkens udvikling i USA eller besøg af stiftets fængselspræst, for blot at nævne nogle af de allerede holdte arrangementer.

Som begrundelse for indstillingen nævner en deltager, at man ved formiddagshøjskolen samles om mange emner, som har alles store bevågenhed og begejstring:

"Daghøjskolen har for os været en igangsætter til en tættere tilknytning til det kirkelige arbejde i pastoratet, og vi glæder os meget til at deltage fremadrettet, når der åbnes op igen efter covid-19”.

Arrangementerne har været velbesøgte med omkring 25-35 gæster per gang.

Initiativtager, sognepræst Dorte Hedegaard, fortæller, at hun sammen med menighedsrådet startede formiddagshøjskolen i foråret 2017:

"Vi indleder hver gang med morgensang ved en af sognets to præster i Vålse Kirke klokken 9.30. Efter morgensangen har sognets frivillige tilberedt formiddagskaffe og brød i konfirmandstuen, og så er der en times foredrag."

Til efteråret er der spændende begivenheder på vej i formiddagshøjskolen, siger Dorte Hedegaard: 

"Vi skal mødes og sammen markere 75-året for Danmarks befrielse fra den tyske besættelse ved beretninger fra Lokal historisk Arkiv i Nr. Alslev. Og endelig kommer strikkedesigner Vivian Høxbro på besøg og fortæller om historisk strik såsom Helene Strange-trøjen."

God idé til kirkelivet

Niels Larsen, der er formand for menighedsrådet i Nordvestfalster Pastorat, deltager gerne selv i formiddagshøjskolen. Han fortæller, at det har været en spændende og positiv oplevelse med arrangementsrækken:

”Vi oplever mange forskellige ting på formiddagshøjskolen. Det har trukket nogle mennesker til i tider, hvor det ellers kan være svært at trække folk til kirken. Det er en god idé til kirkelivet, og det bliver rost meget af gæsterne.”

Niels Larsen fortæller, at den type arrangement er nyt i lokalområdet:

”Det er ikke så almindeligt at lave højskole i forbindelse med kirkerne. Men vi har oplevet, at der kommer mange hver gang, og folk taler rigtig positivt om det.”

Sognepræst Eva Heyn, der er med til at afvikle arrangementerne sammen med sin kollega Dorte Hedegaard, fortæller, at de allerede nu har haft flere spændende arrangementer på programmet:

”Der er god stemning, og gæsterne plejer at være glade. Der møder omkring 30 personer op, og det er en god måde at samle mennesker om noget, som har et kirkeligt præg, uden at være ren forkyndelse. Der kommer også folk, som ikke normalt kommer i kirken,” fortæller Eva Heyn.

Fakta

Om Lolland-Falsters Stifts initiativpris

I 2013 besluttede stiftsrådet, at der hvert år på landemodet skulle belønnes et initiativ, der på sogne-, provsti- eller stiftsniveau kunne være virke som inspiration for andre.


Siden da har prisen hvert år været uddelt på stiftets landemode. Initiativprisen 2020 uddeles på landemodet den 3. oktober i Bangs Have, Maribo. 

 

Tidligere vindere af initiativprisen:

2013 - Konfirmandprojeketet i Gedser
2014 - Det store fælles påskeprojekt med fernisering i Domkirken af
           kæmpe tæpper m.v.
2015 - Hverdagsfamiliegudstjenester i Våbensted
2016 - GLAD-gudstjenester i Sundkirken
2017 - Forbøngruppen i Maribo

2018 - Væggerløse Strikkeklub

2019 - Morgensang i Skt. Nikolai Kirke, Nakskov