Nyheder 2020
Nyheder

Se de nominerede til årets initiativpris

Syv kirkelige initiativer er indstillet til stiftets initiativpris. Se dem her, og få et overblik over forløbet frem mod prisoverrækkelsen den 3. oktober i Maribo

Et af de nominerede initiativer til årets pris er den nyerhvervede kopi af Tirsted-stenen, som er sat op på Tirsted Kirkegård. Foto: Ingrid Riis/Folketidende.

Af Inge Haandsbæk Vestergaard

Rundt om i Lolland-Falsters sogne er der ildsjæle, der knokler for at styrke og udvikle kirkens liv. Kreativiteten er stor i de mange initiativer og aktiviteter, som foregår hver uge for både store og små.

Hvert år belønnes et initiativ med Lolland-Falsters Stifts kirkelige initiativpris. Det kan være alt fra et større kirkeligt projekt på tværs af sogne og provstier til en årlig begivenhed i et enkelt sogn. Fællesnævneren er, at der bag initiativet er nogle folk, som tænker kreativt, går nye veje og arbejder ihærdigt på at styrke og udvikle det kirkelige liv.

I 2013 besluttede stiftsrådet, at der hvert år på landemodet skulle belønnes et initiativ, der på sogne-, provsti- eller stiftsniveau kunne være virke som inspiration for andre. Siden da har prisen hvert år været uddelt på stiftets landemode.

Folk fra stiftet har i forsommeren kunnet indstille projekter eller arrangementer, som de mente gjorde en forskel og udviste kreativitet i arbejdet med folkekirkens liv. Indstillingerne er nu samlet sammen, og det er i alt blevet til syv indstillede initiativer, som du kan læse mere om i bunden af denne artikel. Vinderen vil blive fundet af et udvalg, som er nedsat under stiftet, og som skal sikre forskellige faglige input til, hvem der har formået at tænke kreativt med deres kirkelige initiativer.

Årets prisudvalg består af biskop Marianne Gaarden, stiftsrådsformand Susanne Møller, domorganist i Maribo Domkirke Vibeke Vanggaard, menighedsrådsformand i Tingsted Kirke Inge Lise Slente samt sognepræsterne Christian Hyttel fra Stormarks Sogn og Ida Støckel Rolle fra Nysted Sogn.

Den vinder, som udvalget kårer, vil blive udnævnt på stiftets landemode (årsmøde), som finder sted den 3. oktober 2020 i Bangs Have, Maribo.

Formålet med initiativprisen er at sætte fokus på de mange forskellige kirkelige tiltag, der findes på Lolland-Falster, så man kan lade sig inspirere af andre sognes idéer.

Morgensang vandt sidste år
I 2019 gik prisen til morgensang i Skt. Nikolai Kirke, Nakskov. Et arrangement, som trækker over 100 mennesker til hver onsdag morgen. Sammen synger de en halv times morgensang og hører en refleksion.

Når man spørger sidste års prismodtagere, hvorfor deres arrangement er blevet en succes, handler det blandt andet om medinddragelse. Planlægningen af morgensang sker nemlig i samarbejde mellem præst, kirkens ansatte og årets konfirmandhold. Og måske er det også derfor, at der både kommer ældre og unge til morgensang om onsdagen, fortalte en af arrangørerne, organist Erik Lauge Mikkelsen, i forbindelse med prisoverrækkelsen sidste år til Folketidende:

”Det er dejligt at se, at det strømmer til med voksne og unge, som sidder sammen i kirken og bliver vant til at komme her for at synge og bede sammen i et utroligt smukt rum.”

Fakta

Om Lolland-Falsters Stifts initiativpris

I 2013 besluttede stiftsrådet, at der hvert år på landemodet skulle belønnes et initiativ, der på sogne-, provsti- eller stiftsniveau kunne være virke som inspiration for andre.


Siden da har prisen hvert år været uddelt på stiftets landemode. Initiativprisen 2020 uddeles på landemodet den 3. oktober i Bangs Have, Maribo. 

 

Tidligere vindere af initiativprisen:

2013 - Konfirmandprojeketet i Gedser
2014 - Det store fælles påskeprojekt med fernisering i Domkirken af
           kæmpe tæpper m.v.
2015 - Hverdagsfamiliegudstjenester i Våbensted
2016 - GLAD-gudstjenester i Sundkirken
2017 - Forbøngruppen i Maribo

2018 - Væggerløse Strikkeklub

2019 - Morgensang i Skt. Nikolai Kirke, Nakskov

Årets nominerede

Der er blevet indstillet syv initiativer til stiftets initiativpris. Klik på billederne for at læse mere om de nominerede.