Fortsæt til hovedindholdet
Aktuelt 2023
Nyheder

”Tro og næstekærlighed er ikke bare noget, vi taler om”

Hvad får mennesker til at tro på Gud, gå i kirke og lave frivilligt arbejde for andre mennesker? De spørgsmål undersøger konfirmander i et nyt, meget rost tiltag, der nu er blevet nomineret til årets bedste kirkelige initiativ i Lolland-Falsters Stift.

Af Thomas Godsk Larsen

”Vi gør det helt sikkert igen næste år – datoen er allerede aftalt!”

Ordene er Lisbet Jensens, frivillig i Kirkens Genbrug i Nykøbing Falster og initiativtager til en ny temadag for konfirmander, hvor de lærer om kristendom og næstekærlighed i praksis:

”Jeg fik ideen på et årsmøde for Menighedsplejen i Danmark, hvor vi talte om, hvordan vi kan give konfirmander en forståelse for diakonalt arbejde, altså kirkens sociale arbejde, som blandt andet foregår gennem byens mange genbrugsbutikker. Jeg ville gerne være med til at vække en interesse, der måske kunne række ud over konfirmationstiden og give dem lyst til selv at blive frivillige engang.”

En masse grin og en god sag
Lisbet Jensen kontaktede præsterne i Nykøbing Falster Sogn, og præst Bjørn Krohn var ikke sen til at gribe ideen. Temadagen blev planlagt som en hel dag for 20 konfirmander, hvor de først spiste morgenmad hos Kirkens Korshærs varmestue i Nykøbing Falster og hørte om deres arbejde og derefter blev delt op i fire mindre grupper, der skulle besøge Kirkens Genbrug, Danmissions Genbrug, Folkekirkens Nødhjælp eller Kirkens Korshær Genbrug:

”Efter en kort introduktion af butikkens arbejde og frivillige og en runde, hvor konfirmanderne fortalte lidt om sig selv, fik de til opgave at finde ting i butikken, der kunne fortælle en historie,” forklarer Lisbet Jensen. ”Det kunne være en historie om, hvem der har ejet tingene, hvem der har haft tøjet på, og hvor tingene kommer fra. De skulle så lave en opstilling og sende billeder af den til Bjørn.”

”Det var rigtig sjovt, både for os og for de unge mennesker,” fortæller Lisbet Jensen, der havde tre drenge og en pige med i Kirkens Genbrug. ”To af drengene klædte sig ud som et ægtepar med noget af butikkens tøj. Det gav både anledning til en masse grin og en snak om, hvor tøjet kom fra, og hvad pengene fra salget går til, nemlig til fattige børnefamilier og nødhjælp til katastroferamte lande.”

 

Børn klæder sig ud

To af konfirmanderne valgte at klæde sig ud som et ægtepar. Det gav anledning til en snak om, hvor genbrugstøjet kommer fra, og hvad pengene fra tøjsalget går til. Privatfoto.

En gruppe gæve og engagerede mennesker
Efter butiksbesøgene gik turen til Klosterfløjen på Kirkepladsen, hvor præst Bjørn Krohn sad klar. Han havde modtaget konfirmandernes billeder og havde planlagt sin undervisning efter, hvad de havde sendt ham. Konfirmanderne skulle nu tale om, hvilken forskel det frivillige arbejde gør for udsatte mennesker, og hvorfor det diakonale arbejde er så vigtigt i kirken:

”Konfirmanderne var meget positive, og jeg tror, at det var godt for dem at få en oplevelse af, at tro og næstekærlighed ikke kun er noget, vi taler om. Dertil kommer, at de mødte en gruppe gæve og engagerede mennesker, der brænder for andre – og som også vil bruge tid og energi på dem,” fortæller Bjørn Krohn.

Lisbet Jensen supplerer:

”Dagen viste os, at vi godt kan være sammen og hygge os om en god sag, selv om aldersforskellen er stor. Jeg håber, dagen har tændt en lille gnist for engang at engagere sig i kirkens frivillige arbejde. Og ja, så glæder jeg mig til, at vi gentager succesen for en ny gruppe konfirmander til februar næste år,” slutter hun.

Lisbet Jensen viser eksempler på ting fra Kirkens Genbrug, som konfirmanderne kunne vælge til at fortælle en historie. Foto: Thomas Godsk Larsen.

Kirkens Genbrug, Samvirkende Menighedsplejer Foto: Thomas Godsk Larsen.

Om Lolland-Falsters Stifts initiativpris

Du kan sende dit bud på, hvem der fortjener at få den kirkelige initiativpris 2023, i en mail til lfstift@km.dk senest fredag den 18. august 2023.

 

Beskriv det projekt, du nominerer, og hvorfor lige netop det fortjener at få prisen. Send gerne et foto med, hvis du har et.

 

Vinderen vil blive fundet af dommerpanelet, der i år består af biskop Marianne Gaarden, stiftsrådsformand Susanne Møller og sidste års vindere Menighedsplejen i Holeby og omegn, kommunikationsmedarbejder Thomas Godsk Larsen og Marlene Laursen.

 

Initiativprisen vil blive uddelt på stiftets årsmøde, også kaldet ”landemode”, onsdag den 5. oktober 2023.