Fortsæt til hovedindholdet
Aktuelt 2023
Nyheder

Ta’ børn og larm med i kirke

Duplo-klodser i våbenhuset, rosinpakker på kirkebænkene og papir og tusser under prædikestolen. I Søllested kirke skal alle føle sig velkommen til søndagens gudstjeneste – også familiens mindste. De nye tiltag har vakt opmærksomhed, og det lokale menighedsråd er nu blevet nomineret til Lolland-Falsters Stifts initiativpris for at tænke nyt om børn i kirken.

Et lille børnevenligt tvist af søndagens gudstjeneste fik over 90 mennesker i kirke i Søllested. Billederne er fra en anden gudstjeneste i Søllested kirke. Privatfoto.

Et lille børnevenligt tvist af søndagens gudstjeneste fik over 90 mennesker i kirke i Søllested. Billederne er fra en anden gudstjeneste i Søllested kirke. Privatfoto.

Et lille børnevenligt tvist af søndagens gudstjeneste fik over 90 mennesker i kirke i Søllested. Billederne er fra en anden gudstjeneste i Søllested kirke. Privatfoto.

Af Thomas Godsk Larsen

”Børn og deres forældre skal opleve, at den lokale kirke er deres, at det er et rart sted at komme, og at de altid er velkomne, ikke kun til særlige børnegudstjenester, men også til søndagens højmesse.”

Sådan siger Inge Kromann Hansen, medlem af menighedsrådet i Søllested-Skovlænge-Gurreby og med-initiativtager til gudstjenesten, de kalder ”Mine børn larmer – så du kan roligt komme med dine børn”. Hun uddyber:

”Vi vil gerne vise, at søndagens gudstjeneste er for alle, og at det at gå kirke er noget, vi kan gøre sammen, uanset alder. Vi har pizzagudstjenester og andet, der retter sig mod forskellige aldersgrupper, ligesom vi også har kirkekoncerter. Men det er vigtigt, at vi ikke glemmer at møde hinanden i kirken på tværs af generationer, og at søndagens højmesse ikke bliver for de få.”

Dét var den bestemt ikke, da man holdt den lidt anderledes gudstjeneste første gang en søndag i februar. Over 90 kirkegængere havde fundet vej til Søllested kirke, og de var i alle aldre:

”Mange af dem, der plejer at komme i kirke, og som måske hører til de lidt ældre kirkegængere, gav bagefter udtryk for, at det var dejlig at være rigtig mange, at det gav noget liv og nogle gode snakke bagefter.”

Menighedsrådet bød på røde pølser i våbenhuset efter gudstjenesten, som forløb ganske, som en søndagsgudstjeneste plejer i Søllested kirke – næsten da: De enkelte led i gudstjenesten blev forklaret undervejs, så alle kunne følge med, og menighedsrådet havde bagt lækre boller til nadveren, hvor der både var vin og saft. Der var stillet duplo-klodser frem i våbenhuset, hvis man havde brug for en timeout undervejs, der var små rosinpakker, og under prædikestolen stod et bord og seks stole, hvor børnene kunne sidde og tegne:

”Jeg havde en klar oplevelse af, at børnene fulgte med i gudstjenesten og lyttede og sugede til sig. Nogle sad mest ved deres forældre eller bedsteforældre, andre tegnede eller legede med duplo-klodser i våbenhuset, og andre gik mere til og fra. Men det, der slog mig, var, at der faktisk ikke var nogen nævneværdig larm. Og bagefter var der flere, der blev siddende i kirken – også efter pølserne var spist,” fortæller Inge Kromann Hansen.

Menighedsrådet og den lokale præst Rebekka Maria Brandt Kristensen har besluttet at gentage succesen den 12. november, hvor Søllested på ny vil fejre, at børn larmer (lidt) i kirken.

Om Lolland-Falsters Stifts initiativpris

Alle borgere i Lolland-Falsters Stift har indtil den 18. august 2023 kunnet sende deres bud på, hvem der fortjener at få den kirkelige initiativpris 2023.

 

Vinderen vil blive fundet af dommerpanelet, der i år består af biskop Marianne Gaarden, stiftsrådsformand Susanne Møller og sidste års vindere Menighedsplejen i Holeby og omegn, kommunikationsmedarbejder Thomas Godsk Larsen og Marlene Laursen.

 

Initiativprisen vil blive uddelt på stiftets årsmøde, også kaldet ”landemode”, onsdag den 5. oktober 2023.