Fortsæt til hovedindholdet
Aktuelt 2023
Nyheder

Når gudstjenesten er en cykeltur

I Nysted-Vantore sogn kom cyklen med til gudstjeneste en solrig dag i juni: ”En herlig dag, der fik mange nye med i kirke,” lyder det fra en deltager og menighedsrådsmedlem. Derfor er cykelgudstjenesten nomineret til årets bedste kirkelige initiativ i Lolland-Falsters Stift.

Af Thomas Godsk Larsen

Det er søndag formiddag i det sydøstlige hjørne af Lolland, og solen står allerede højt på himlen. Folk ankommer fra nær og fjern til den hvidkalkede lejlighedskirke i Vantore. De er på cykel, enkelte ankommer på knallert eller i bil. Der bliver serveret en kop kaffe i våbenhuset, og kl. 10.30 slår orglet første tone an til det, der skal blive en lidt anderledes gudstjeneste. En cykelgudstjeneste.

En gudstjeneste med tre stop
Ideen om en cykelgudstjeneste i Nysted-Vantore sogn blev født ved et personalemøde for sognets ansatte og hurtigt grebet af den lokale præst, Ida Støckel Rolle. Derfra gik planlægningen i gang, og tre stop blev aftalt: Ét i Vantore, ét i kapellet på kirkegården i Nysted og ét i Nysted kirke.

Tilbage i Vantore kirke har søndagens første læsning lydt, og kirkegængerne er nu på vej ud af kirken med retning mod cykelparkeringen. Herfra går turen de fire kilometer mod kapellet på Nysted kirkegård, hvor næste del af gudstjenesten skulle foregå:

”Vi cyklede fra kirken i samlet folk, og snakken gik, så snart vi trådte i pedalerne. Der var mange med, der ikke normalt kommer i kirken, også turister, og det gav nogle herlige snakke om, hvad vi så undervejs på cykelturen, men også om, hvad der var blevet sagt og sunget i kirken,” fortæller Charlotte Hannibal, der deltog – og som har nomineret cykelgudstjenesten til initiativprisen.

”Vi er alle afsted sammen
I kapellet på Nysted kirkegård foregik næste del af gudstjenesten: Der blev sunget to salmer, og Ida Støckel Rolle holdt sin prædiken:

”Det var en prædiken, der handlede om det at flytte sig sammen og holde fest sammen. Den bandt ligesom hele gudstjenesten sammen – hun er i det hele taget altid spot on i de ting, hun siger,” fortæller Charlotte Hannibal.

Det er Merete Bandak, en anden deltager i cykelgudstjenesten, enig i. Og hun oplevede også en anden stemning til gudstjenesten, end hun plejer, fortæller hun:

”Det var tydeligt, at snakken undervejs på cykel også gav en anderledes forventningsfuld stemning i kirken, og at der også var brudt op i, hvor vi faste kirkegængere satte os. Vi satte os også længere fremme i kirken end normalt, og jeg tror, det var, fordi folk tænkte, at det er jo Ida, vi lige har cyklet med, og vi er alle afsted sammen.”

”Dét gør vi da igen”
Efter et besøg ved kirkegårdens insekthotel, hvor der blev fortalt lidt om, hvordan man arbejder med biodiversitet på kirkegården, var det afsted mod cykelgudstjenestens sidste del: Nadver i Nysted kirke. Og – ikke mindst – en fælles frokost, hvor snakken om både det ene og det andet kunne fortsætte.

En ny tradition synes grundlagt. I hvert fald lød det bagefter fra præst Ida Støckel Rolle, at dét gør vi da igen!

Om Lolland-Falsters Stifts initiativpris

Du kan sende dit bud på, hvem der fortjener at få den kirkelige initiativpris 2023, i en mail til lfstift@km.dk senest fredag den 18. august 2023.
 

Beskriv det projekt, du nominerer, og hvorfor lige netop det fortjener at få prisen. Send gerne et foto med, hvis du har et.
 

Vinderen vil blive fundet af dommerpanelet, der i år består af biskop Marianne Gaarden, stiftsrådsformand Susanne Møller og sidste års vindere Menighedsplejen i Holeby og omegn, kommunikationsmedarbejder Thomas Godsk Larsen og Marlene Laursen.
 

Initiativprisen vil blive uddelt på stiftets årsmøde, også kaldet ”landemode”, onsdag den 5. oktober 2023.