Fortsæt til hovedindholdet
Aktuelt 2023
Nyheder

Birket: Fest, sang og høj bølgegang på kirkebænken

Præst Beth Marie Larsen Hagemann tiltrækker nye kirkegængere med nytænkende gudstjenester og et enormt lokalt engagement: ”Alle skal vide, at kirken og præsten er til for dem,” siger hun. Derfor har borgere i vestlollandske Birket indstillet hende til årets bedste kirkelige initiativ.

Gudstjeneste med gospelkor

En gudstjeneste med tapas, gospelsang og højt til loftet fik mange i kirke, der ikke normalt kommer. Borgere i Birket har nomineret deres præst til Lolland-Falsters Stifts initiativpris 2023 for hendes lokale engagement og mange nye initiativer. Foto: Kim Larsen

Af Thomas Godsk Larsen

Et glas vin, sodavand, tapas – og en gudstjeneste med sang, klap og prædiken. Det var, hvad knap 80 kirkegængerne fik en søndag i marts i Birket kirke. Gospelkoret fra Stubbekøbing, Sakskøbing og Møn gav den gas fra kirkegulvet i en grad, så der blev klappet, hujet og sunget med fra kirkebænkene. Undervejs blev der trakteret i våbenhuset med fire tapasretter fra spisestedet Kong Neptun, og bagefter fortsatte festen med sang, salmer og præstens prædiken.

”En dejlig afslappet stemning”
”Det var meget anderledes, super hyggeligt, og der var en dejlig afslappet stemning. Det var virkelig fedt, at vi kunne sidde og synge med, bevæge os og i det hele taget mærke en enorm livsglæde i kirkerummet,” fortæller Ulla Puck, som står bag nomineringen. Hun og hendes mand er nylige tilflyttere fra København, og hun fortæller, at de normalt kun er kommet i kirke til jul og ved dåb, bryllupper og begravelser. Det har gospelgudstjenesten rykket ved:

”Det var en enorm befrielse at opleve, at gudstjenester kan være så festlige. Det har tidligere ikke rigtig sagt mig noget at være til gudstjeneste, men her oplevede jeg alt det med Gud på en anderledes god måde. Der var en rød tråd i det, der foregik, det var utrolig inspirerende. Jeg gik opløftet og glad fra kirke, og jeg havde ordene fra prædikenen med mig i flere dage.”

Ét blandt flere tiltag
Gospelgudstjenesten er blot ét af de tiltag, Beth Marie Larsen Hagemann har sat i søen, siden hun blev præst i Birket og Femø sogne for halvandet år siden. Fællesspisning hos præsten i vinterhalvåret, et kirkeligt indslag til Femø Festival og en kommende lysgudstjeneste er andre eksempler. Og som hun fortalte til Folketidende i et interview i efteråret 2022, ligger nye tiltag og udviklingsarbejde hende nært:

”Min vision har altid været at få sat gang i noget, som kan komme alle til gode.”

Gør en lokal forskel
Beth Marie Larsen Hagemann er meget taknemlig over nomineringen til årets bedste kirkelige initiativ 2023. For hende er det en vigtig del af præstegerningen, at man engagerer sig i det lokale foreningsliv – og helst, fordi man slet ikke kan lade være:

”Da opdager folk så hen ad vejen alt det gode, som kirken kan bidrage med, og at jeg også er deres præst.”

Det, mener Ulla Puck, også har været en væsentlig årsag til, at lokalsamfundet tager så godt imod de nye tiltag og i højere grad end tidligere dukker op til søndagens højmesse:

”Hun er simpelthen med til at gøre en forskel for hele lokalsamfundet. Hun er glad, positiv og åben for nytænkning, og hun fortjener virkelig at blive anerkendt for det store stykke arbejde, hun gør!”

En gudstjeneste med tapas, gospelsang og højt til loftet fik mange i kirke, der ikke normalt kommer. Borgere i Birket har nomineret deres præst til Lolland-Falsters Stifts initiativpris 2023 for hendes lokale engagement og mange nye initiativer. Foto: Kim Larsen

Fakta

Om Lolland-Falsters Stifts initiativpris

Du kan sende dit bud på, hvem der fortjener at få den kirkelige initiativpris 2023, i en mail til lfstift@km.dk senest fredag den 18. august 2023.


Beskriv det projekt, du nominerer, og hvorfor lige netop det fortjener at få prisen. Send gerne et foto med, hvis du har et.

Vinderen vil blive fundet af dommerpanelet, der i år består af biskop Marianne Gaarden, stiftsrådsformand Susanne Møller og sidste års vindere Menighedsplejen i Holeby og omegn, kommunikationsmedarbejder Thomas Godsk Larsen og Marlene Laursen.


Initiativprisen vil blive uddelt på stiftets årsmøde, også kaldet ”landemode”, onsdag den 5. oktober 2023.

 

Læs mere her.