Fortsæt til hovedindholdet
Aktuelt 2023
Nyheder

Bibelreception og nytårskur: Bispegården lagde rammer om festlige begivenheder

Det er ikke hverdagskost, at der serveres perlende drikkevarer i højstilkede glas på bispegården i Nykøbing Falster. Men torsdag den 19. januar var der nogle helt særlige ting at fejre.

Biskop Marianne Gaarden, bibelens tidligere ejer Else Lindenstøm Poulsen og Mette Rode Sundstrøm, direktør for Lauritz.com.

Af Anne-Sofie Holm

”Det er et historisk vingesus.”

Sådan lød det torsdag den 19. januar fra biskop Marianne Gaarden, da der var reception og afsløring af den sjældne bibel, der for nylig er kommet stiftet i hænde. Med støtte fra Gangstedfonden har stiftet nemlig erhvervet sig en udgave af Frederik den Andens kirkebibel fra 1589, som både er ualmindeligt velbevaret og kun findes i cirka 80 kendte eksemplarer.

Bibelen er originaludgaven af den anden dansk-norske kirkebibel, der blev trykt på kong Frederik den Andens ordre. Bibelen har altså ikke tilhørt Frederik den Anden, men den er blevet til på hans bud og kaldes derfor ”Frederik den Andens bibel”.

På bogens første titelblade er bogens ejere fra 1778-1823 og deres arbejdsbeskrivelser angivet. Her står det, at denne bibel fra 1778 tilhørte tolder og konsumptionsforvalter Peter Lund fra Nykøbing Falster. På titelbladet ses desuden en håndskrift forneden, dateret Nakskov den 8. maj 1708 med signaturen ”E. Beyerholm”. Edvard Beyerholm (1677-1745) var fra 1712 sognepræst i Herredskirke-Løjtofte.

Siden 1700-tallet har bibelen haft mange forskellige ejere, og dens rejse tilbage til Lolland-Falsters Stift har været begivenhedsrig. Det berettede Else Lindenstøm Poulsen, bibelens tidligere ejer, om i malende vendinger, til stor underholdning for de fremmødte.

Else Lindenstrøm Poulsen fik i sin tid bibelen af sin faster, som også var hendes gudmor. Else Lindenstrøm Poulsen blev glad for gaven, men da den gamle bibel både havde en betydelig størrelse og tyngde, blev den bare placeret på gulvet i hjemmet hos Else og hendes mand. Der stod den i lang tid, indtil Else Lindenstrøm Poulsen af en antikvar blev gjort opmærksom på den gamle bogs sande værdi.

Så hun tænkte:

”Jeg er 86 år. Den bibel må et godt sted hen, inden jeg går bort,” udtaler hun til TV2 Øst, som dækkede receptionen.

Derfor satte hun bibelen til salg via auktionshuset Lauritz.com. Her var en opvakt medarbejder opmærksom på, at bibelen tidligere havde hørt hjemme på Lolland-Falster. Og med gavmild støtte fra Gangstedfonden blev Lolland-Falsters Stift den glade modtager.

Bibelen står for nuværende udstillet ved indgangspartiet i stiftsadministrationen, hvor man er velkommen til at slå vejen forbi og betragte den gamle kirkebibel.

 

Else Lindenstrøm Poulsen fik det eksemplar af Frederik den Andens bibel, som nu er i stiftets eje, af sin gudmor. Den har derfor stor affektionsværdi for hende.  

Højstemte præster

Senere samme eftermiddag lagde bispegården rammer om endnu en festlig begivenhed – nemlig den årlige nytårskur for stiftets præster.

Nytårskuren startede dog med en særlig gudstjeneste i Klosterkirken. Her var sognepræst på Fejø Dorte Mikuta liturg, og stiftets nye teologiske konsulent Lars K. Bruun stod for en velskrevet prædiken.

Som altid, når mange præster er samlet, gav det et brus af dimensioner, da de mange salmekendte stemmer løftede sig mod kirkeloftet.

Tilbage i bispegården løftede både stemningen og latteren sig ligeså, da sognepræst Søren Winther Nielsen – akkompagneret af perlende, gyldne dråber i glassene – holdt en underholdende tale om året, der er gået.

Som det efterfølgende lød fra kontorchef Lene M. Krabbesmark, er det nemt at gå opløftet hjem fra arbejde efter sådan en herlig dag på kontoret.

 

Ved nytårskuren for stiftets præster talte biskop Marianne Gaarden om året, der er gået. Efterfølgende holdt sognepræst Søren Winther Nielsen en underholdende tale over samme emne, der fik latteren til at løfte sig.