Fortsæt til hovedindholdet
Aktuelt 2023
Nyheder

Alle kan være med til ’Pilgrim light’

”Pilgrimsvandringer skal være for alle, også dem, der ikke kan gå så langt,” mener sognepræst Tom Friis. Et nyt vandrekoncept har set dagens lys på Falster og er nu nomineret til årets kirkelige initiativ i Lolland-Falsters Stift.

’Pilgrim light’-turene tiltrækker mennesker i alle aldre, der vil nyde naturen og have gode ord at tænke over undervejs. Privatfoto.

Af Thomas Godsk Larsen

Sognepræst i Nørre Ørslev, Systofte og Sønder Kirkeby kirker, Tom Friis, og hans kone, sygehuspræst Birthe Friis, leder sammen med sønnen, teologistuderende Adrian Friis, små, korte pilgrimsvandringer i den smukke natur på Falster. Og interessen for at kombinere ture i smuk natur med refleksion, bøn og bibellæsning er stor:

”Vi har været over 50, når vi har været flest, og folk har været begejstrede,” fortæller Tom Friis.

Pilgrimsvandring er for alle
Turene går enten til Horreby Lyng eller Engstien i Sønder Kirkeby, og de er henholdsvis 4 og 2,5 km lange. Ruten i Horreby Lyng er lavet som et såkaldt stjerneløb, hvor man går ud og kommer tilbage til det samme sted flere gange. Det betyder, at der er gode muligheder for at hvile benene undervejs:

”Vores udgangspunkt var at lave nogle ruter, hvor man kan være med, også, selv om man er ældre og gangbesværet eller har små børneben. Det er vigtigt for os, at pilgrimsvandring ikke kun er for elitevandrere, men for alle. I pilgrimsvandring er ideen heller ikke at skulle okse afsted med pulsure og blikket fast rettet mod målet, men at man øver sig i, at det er vejen selv, der er målet,” forklarer Tom Friis og uddyber:

”Pilgrimsvandring er en gammel tradition, hvor man godt nok har haft et geografisk mål for øje, for eksempel Jerusalem eller Santiago de Compostela i Spanien. Men det åndelige mål er det centrale, altså alt det, der sker undervejs i form af tanker, indsigter og oplevelser af en dybere sammenhæng.”

Landskabet former ordene
På pilgrimsvandringerne i Horreby Lyng og på Engstien i Sønder Kirkeby er der en del, der går i stilhed, men også nogle, der får sig en god snak undervejs. Og begge dele skal der være plads til, mener Tom Friis. Pilgrimsvandringerne begynder gerne med en sang eller en salme i kirken. Ude på ruten er der stop undervejs, hvor man hører et bibelord, synger et salmevers, deler en refleksion eller beder en bøn:

”Vi prøver at lade stedet og årstiden forme de ord, vi giver med på turen. I Horreby Lyng kan det for eksempel være en refleksion over ord, der når os efter 2000 år, ligesom mosen bevarer ting, vi kan genfinde efter tusinder af år.”

Til sidst spiser deltagerne deres medbragte madpakker og drikker kaffe og te, enten i naturrummet på Horreby Lyng eller i sognehuset i Sønder Kirkeby.

Vandring er livet
Sognepræsten glæder sig over, at mange, der måske ikke bruger kirken så ofte, gerne vil med ud på pilgrimsvandring:

”Nogle kan drømme om, at det så betyder, at der dukker flere op til søndagens højmesse. Men det er ikke det vigtigste for mig. Vi skal nå ud til mange forskellige mennesker, og er der nogle, der oplever, de møder Gud på ruten, ja, så er jeg glad. På vandringen kan vi – både i konkret forstand og i overført betydning – slå følge med hinanden og dele tanker og refleksioner og måske endda nå den erkendelse sammen, at også livet er en vandring, hvor mål og vej er det samme.”

Pilgrimsvandringerne er et samarbejde mellem Nørre Ørslev, Systofte, Sønder Kirkeby og Nykøbing Falster sogne, og næste pilgrimsvandring er den 21. oktober.

Om Lolland-Falsters Stifts initiativpris

Alle borgere i Lolland-Falsters Stift har indtil den 18. august 2023 kunnet sende deres bud på, hvem der fortjener at få den kirkelige initiativpris 2023.

 

Vinderen vil blive fundet af dommerpanelet, der i år består af biskop Marianne Gaarden, stiftsrådsformand Susanne Møller og sidste års vindere Menighedsplejen i Holeby og omegn, kommunikationsmedarbejder Thomas Godsk Larsen og Marlene Laursen.

 

Initiativprisen vil blive uddelt på stiftets årsmøde, også kaldet ”landemode”, onsdag den 5. oktober 2023.