Fortsæt til hovedindholdet
Aktuelt 2022
Nyheder

Sakskøbing Kirkegård byder på kaffe, småkager og uforpligtende fællesskab

Som et nyt tiltag har Sakskøbing Kirkegård startet en udendørs kirkegårdscafé, der er åben for alle. Derfor er de nu nomineret til årets kirkelige initiativpris.

Af Anne-Sofie Holm, presse- og kommunikationsmedarbejder i Lolland-Falsters Stift

Mange kommer kun på kirkegården, når de skal besøge et gravsted. Men på Sakskøbing Kirkegård er det sommeren over også muligt at tage på kirkegården, når kaffetørsten melder sig, eller når man lige har brug for at vende verdenssituationen. 

Her er nemlig startet en kirkegårdscafé, der hver første tirsdag i måneden byder på kaffe og småkager.

”Idéen kom fra en af kirketjenerne, der havde været på kursus i Jylland. Der havde de talt om, hvad de hver især laver på kirkegårdene, og der hørte vores kirketjener om kirkegårdscaféerne,” fortæller Ellis Bilslev Jensen. Hun er en del af menighedsrådet og har været formand for aktivitetsudvalget i 13 år. Hun uddyber:

”Tanken bag kirkegårdscaféen er at åbne kirkegården for andre aktiviteter end, at man kommer og besøger et gravsted og går igen. Der færdes mange på kirkegården, som går rundt og kigger, men som måske også er lidt ensomme. Så vi tænkte, at caféen kan være med til at give fællesskab. Når vi sidder her, snakker vi bare om løst og fast, får en kop kaffe og en småkage. Så vi gør ikke en masse stort ud af det, det skal bare være hyggeligt og uhøjtideligt.”

Mange af dem, der kommer ofte på kirkegården, er ældre mennesker. Måske har de mistet en ægtefælle eller gode venner, og det kan gå ud over det sociale liv, når de nære relationer falder bort.

”Der kan et arrangement som kirkegårdscaféen fungere som et uforpligtende fællesskab, der kan hjælpe til at opfylde behovet for socialt samvær for nogen af dem, der ellers sidder meget alene. Dem, der kommer her på kirkegården, kommer her typisk ikke bare for at gå en tur. De kommer her, fordi de har en grav, de skal besøge, så på den måde er vi alle i samme båd,” siger sognepræst Lisbeth Lumby og tilføjer:

”Så hvorfor ikke sidde her og drikke en kop kaffe og snakke med nogen?”

 

Ellis Bilslev Jensen er formand for aktivitetsudvalget i Sakskøbing menighedsråd. Foto: Marlene Laursen

Kirkegårdscaféen er centreret om en meget smuk og frodig "plads" på kirkegården. Foto: Marlene Laursen

De besøgende i kirkegårdscaféen får serveret kaffe og småkager. Foto: Marlene Laursen

”Det kunne ikke være bedre”

Blandt de besøgende til kirkegårdscaféen den første tirsdag i juli var flere gengangere – også selvom det kun var anden gang, caféen var åben. En af disse var Kirsten, der oprindeligt hørte om initiativet i kirken.

”Det er både dejligt og spændende at se, at der er så mange, der støtter op om sådan et arrangement. I dag er der endnu flere end sidste gang, så det er rigtig fint,” siger hun.

Blandt de nytilkomne var Inger-Lise, som havde hørt om arrangementet fra en veninde. Også hun er begejstret for tiltaget:

”Jeg synes, det er et godt initiativ. Det er hyggeligt, for her kan vi sidde og sludre, drikke en kop kaffe og nyde den flotte kirkegård. Det kunne da ikke være bedre.”

Om Lolland-Falsters Stifts initiativpris

Du kan sende dit bud på, hvem der fortjener at få den kirkelige initiativpris 2022, i en mail til lfstift@km.dk senest fredag den 15. august.

 

Beskriv det projekt, du nominerer, og hvorfor lige netop det fortjener at få prisen. Send gerne et foto med, hvis du har et.

 

Vinderen vil blive udpeget af dommerpanelet, der i år består af biskop Marianne Gaarden, stiftsrådsformand Susanne Møller, projektleder for Folkekirkens Grønne Omstilling Jesper Rønn Kristiansen, diakonikoordinator Birgitte Engelhardt, organist Flemming Chr. Hansen samt menighedsrådsformand Jens Erik Boesen, der repræsenterer sidste års vinder af initiativprisen.

 

Initiativprisen 2022 uddeles på landemodet den 5. oktober i Bangs Have, Maribo.

 

Se de øvrige nominerede initiativer her.