Fortsæt til hovedindholdet
Aktuelt 2022
Nyheder

Julebutik i kapel nomineret til den kirkelige initiativpris

I Sandby Kirkes kapel er der julepynt året rundt. Men det er ikke til pynt – det er til salg, og hele indtjeningen går til økonomisk trængende familier, der har brug for julehjælp.

Af Anne-Sofie Holm

 

”Det startede for et par år tilbage, hvor jeg var på Bornholm på efterårsferie. Mine bedsteforældre er begravet der, så jeg gik ind i en blomsterbutik, fordi jeg ville finde noget pynt på deres grav. Der opdagede jeg, hvor enormt dyrt, det er at købe. Så tænkte jeg: Det kan jeg gøre billigere!”

Sådan lyder det fra sognepræst Janne Svensson. Ud over at være præst i Sandby, Branderslev og Sankt Nikolai-kirken i Nakskov, bruger hun nu en stor del af sin fritid på at binde kranse og lave dekorationer, som hun sælger i julebutikken i kapellet ved Sandby Kirke. Kapellet var helt nyrenoveret men blev ikke brugt, så menighedsrådet gav grønt lys til, at Janne Svensson kunne sælge sine dekorationer og kranse der. Prisskilte er der ingen af, for alting koster lige netop det, man har råd og lyst til at give. Hele indtjeningen går direkte til julehjælp til økonomisk trængende familier i lokalområdet.

Idéen udsprang primært af besøget til den dyre blomsterforretning på Bornholm. Men samtidig ville skæbnen, at Janne Svensson skulle igennem et strengt sygdomsforløb og en dertilhørende længerevarende sygemelding.

”Efter jeg blev syg, følte jeg mig meget hægtet af. Jeg blev simpelthen nødt til at holde mig i gang med et eller andet, og så begyndte jeg at lave juleting. Da vi nåede efteråret, havde jeg lavet så meget, at der var fyldt op i butikken i kapellet. Det hele blev solgt for omkring 2000 kroner, og med de penge hjalp vi to familier, der havde søgt om at få en håndsrækning,” fortæller Janne Svensson om projektet.

Produktionen af julepynten i butikken har ikke været ligetil, for på grund af Janne Svenssons sygdom virkede hendes venstre arm ikke i en periode. Samtidig er hun meget opmærksom på ikke at bruge materialer, der ikke er nedbrydelige.

”I Sandby Kirke er vi med i netværket Grøn Kirke. Samtidig er jeg imod, at der så mange ting i vores forbrugssamfund, der bliver smidt ud. Så jeg er meget opmærksom på hvilke materialer, jeg bruger, og om det er let af affaldssortere. Eksempelvis undgår jeg at bruge ståltråd, når jeg laver kransene, fordi det er så besværligt at vikle ståltråden af, så den kan blive sorteret på den rigtige måde,” siger Janne Svensson.

Tredobbelt glæde

I lokalmiljøet har man taget godt og varmt imod julebutikken i kapellet. De lokale har støttet op om projektet, og flere er kommet med materialer, Janne Svensson kunne bruge til at lave mere pynt af, så julehjælpen kan nå endnu længere ud.

Men julepynten kommer ikke kun de økonomisk trængende familier til gode, fortæller Janne Svensson:

”Jeg kan se, at nogle af kransene bliver brugt som gravpynt på vores egen kirkegård, så dem, der køber pynten, må også være glade for det. Og så betyder det enormt meget for mig personligt at kunne bidrage – især i den periode, hvor jeg ikke kunne være så meget for mine sogne.”