Fortsæt til hovedindholdet
Aktuelt 2022
Nyheder

Ingen skal være ensom i Holeby

Det er hele 19 år siden, at menighedsplejen i Holeby og omegn startede deres besøgstjeneste, men lige siden har de fortsat deres ekstraordinære arbejde for ensomme og udsatte i området. Derfor er de nu nomineret til Lolland-Falsters Stifts kirkelige initiativpris.

I Holeby og omegn er besøgstjenesten en kerneopgave for menighedsplejen. På billedet ses en besøgsvært og en besøgsven i hyggeligt lag. Foto: Privat

Af Anne-Sofie Holm

Det hele startede med Vinni.

Vinni var for 19 år siden sognepræst i Fuglse, Krønge og Torslunde, og så var hun en ildsjæl af en helt særlig kaliber, der brændte for at gøre en forskel i sit lokalområde. Hun oplevede, at der i og omkring Holeby var nogle mennesker, som var meget alene, og dem ville hun gerne hjælpe.

”Det startede med besøgstjeneste, hvilket var Vinnis helt store kæphest. Der sad mange ensomme rundt omkring, som gerne ville have kontakt med verden udenfor. Når man bliver gammel, falder de personer, man har kendt i mange år, væk – især hvis sygdom rammer.” Det fortæller Agnes Langballe, der i dag er bestyrelsesformand for Holeby og omegns menighedspleje.

Siden Vinni Gaarn-Larsen etablerede besøgstjenesten, har menighedsplejens arbejde i Holeby og omegn udviklet sig meget:

Der bliver lavet mange arrangementer for udsatte børnefamilier – bagedage, udflugter til spændende steder og fisketure, for bare at nævne et udpluk. Flere gange om året mødes besøgsværter og -venner til hyggeligt samvær og god mad. Hver jul inviteres alle dem, menighedsplejen tænker kunne have glæde af en god snak, traditionel julemad og nogen at synge julesange med. Menighedsplejen uddeler også julehjælp til trængte børnefamilier, fortæller Agnes Langballe:

”Dem har vi desværre mange af. Julehjælpen bliver uddelt i naturalier, som vi køber lokalt i vores forretninger, og så kører vi rundt og uddeler julehjælpen til familierne. Det er en fantastisk dag at være med til, for folk – og især børnene – bliver så glade.”

Men selvom menighedsplejen har mange jern i ilden, er det stadig besøgstjenesten, der er kernen af arbejdet.

”Besøgstjenesten fylder stadig mest, fordi det er noget, der gøres regelmæssigt hele året. Når man har sagt ja til at besøge en person på et fast tidspunkt i løbet af ugen, er man forpligtet til at holde den aftale – medmindre man aftaler noget andet selvfølgelig. Nu har vi 15 besøgsvenner, som tager rundt og besøger frivilligt. Vi har kun 13 besøgsværter, så vi mangler faktisk besøgsværter,” siger Agnes Langballe.

Uvurderlige frivillige hænder

Menighedsplejens arbejde afhænger af frivillige kræfter. Som det desværre er tendensen mange steder, er det også i Holeby en udfordring at hverve unge mennesker, og det kan på sigt blive et problem. Men indtil videre er det altid lykkedes menighedsplejen i Holeby og omegn at finde de nødvendige hænder, for som Agnes Langballe siger: ”Når man selv er meget engageret, er det ofte lettere at engagere andre”.

Blandt de frivillige, der er i menighedsplejen, er der stærke bånd:

”Sammenholdet mellem de frivillige er enormt stærkt, og mange har private relationer til hinanden. Vi mailer sammen og holder kontakt til hinanden, og hvis nogen har et problem, hjælper vi hinanden,” fortæller Agnes Langballe.

”De frivillige føler selv, at de får noget tilbage fra de mennesker, de gør en forskel for, og ud af det frivillige arbejde kan der opstå nære relationer og venskaber.”

 

Om Lolland-Falsters Stifts initiativpris

Du kan sende dit bud på, hvem der fortjener at få den kirkelige initiativpris 2022, i en mail til lfstift@km.dk senest fredag den 15. august.

 

Beskriv det projekt, du nominerer, og hvorfor lige netop det fortjener at få prisen. Send gerne et foto med, hvis du har et.

 

Vinderen vil blive udpeget af dommerpanelet, der i år består af biskop Marianne Gaarden, stiftsrådsformand Susanne Møller, projektleder for Folkekirkens Grønne Omstilling Jesper Rønn Kristiansen, diakonikoordinator Birgitte Engelhardt, organist Flemming Chr. Hansen samt menighedsrådsformand Jens Erik Boesen, der repræsenterer sidste års vinder af initiativprisen.

 

Initiativprisen 2022 uddeles på landemodet den 5. oktober i Bangs Have, Maribo.

 

Se de øvrige nominerede initiativer her.