Fortsæt til hovedindholdet
Aktuelt 2022
Nyheder

Engsti, runesten og mosaikfrøer: I Sønder Kirkeby er det lokale sammenhold stærkt

Med en flok store frøer i mosaik, en tonstung runesten foran kirken og etableringen af en flere kilometer lang sti gennem skov og langs sø og eng er menighedsrådet i Sønder Kirkeby nomineret til årets kirkelige initiativpris.

Af Anne-Sofie Holm, presse- og kommunikationsmedarbejder i Lolland-Falsters Stift

 

Store rovfugle, der cruiser over trætoppene. Honningbier, der mæsker sig i usprøjtede kløverblomster. Et stærkt lokalt sammenhold.

Det er, hvad man kan møde i Sønder Kirkeby. Her er flere års forberedende arbejde i år kulmineret i ikke bare åbningen af en naturskøn sti langs kirkens jord men også opsætningen af farverige mosaikfrøer og en enorm runesten.

Stien vender vi tilbage til. For frøerne og runestenen er noget af det første, man møder, når man ankommer på parkeringspladsen foran Sønder Kirkeby Kirke. Frøerne har flere funktioner: Ud over at være farverige og opsigtsvækkende kunstværker fungerer de som værn ned mod branddammen uden for kirkemuren. Runestenen, der står lige inden for kirkemuren, er en realistisk kopi af en sten, der oprindeligt udgjorde en solid del af kirkevæggens nordvestlige side. I forbindelse med et renoveringsprojekt i starten af 1800-tallet stenen taget ud, og efter at have været opstillet ved Rundetårn i en årrække, kom den på Nationalmuseet, hvor den står i dag.

”Nu står den og pryder i en fantastisk flot vikingeudstilling, der åbnede sidste år, hvor den har fået en plads på første parket,” siger Bo Sort Søgaard. Han er menighedsrådsformand i Sønder Kirkeby og fortæller begejstret om de omfattende projekter, menighedsrådet nu er nomineret til årets kirkelige initiativpris for at have gennemført.

Menighedsrådet har længe arbejdet på at finde en erstatning for den oprindelige sten. Og da en 6 tons stor sten i den helt rigtige farve dukkede i Systofte, fik menighedsrådet hjælp fra Nationalmuseet til at genskabe den oprindelige Sønder Kirkeby-sten. Så nu, efter mere end 200 år, har Sønder Kirkeby Kirke igen fået sin runesten.

 

På den 6 tons tunge runesten, der ligger uden for kirken, har man overført skriften fra den oprindelige Sønder Kirkeby-sten efter bedste evne. Den oprindelige sten er nemlig hugget til, så en del af teksten mangler. 

På stenen står der oversat til nudansk: "(Sa)sser satte denne sten efter Asgot, sin bror, og han døde på Go(tland). Thor vie (disse) runer."

En drøm går i opfyldelse

”Engstiprojektet er noget, vi har drømt om i mange, mange år,” siger Helle Bjørn, der er graver i Sønder Kirkeby Kirke. Hun uddyber:

”Langs med kirkejorden ville vi have lavet en sti, så området bliver offentligt tilgængeligt, og man kan nyde den skønne jord, Sønder Kirkeby Kirke har.”

Det startede med, at menighedsrådet aftalte med forpagteren af kirkens jord, at de måtte lave en trædesti langs kanten af marken, som man kunne slå med en plæneklipper. Den løsning var de meget glade for, for det ville åbne området og gøre det muligt at nyde områdets skønne natur. Men så blev de kontaktet af foreningen Falsters Hjerte, som havde fundet ud af, at Fritidsrådet i Guldbordsund Kommune havde en pulje penge, de kunne søge og bruge på at lave en mere etableret sti.

Sådan gik det til, at stien i dag er en veletableret, skiltet sti på omkring 2 kilometer. Her kan man gå gennem områdets varierede natur ad grussti, skovsti og asfalt, og stien er bred nok til, at to personer mageligt kan gå side om side. Og allerede nu er stien velbesøgt:

”Der går nogen på engstien hver dag. Jeg har endnu ikke gået på stien uden at have mødt nogle andre. Og det er ikke engang kun lokale, her kommer også folk udefra, som jeg ikke kender,” fortæller Helle Bjørn.

Fremover har menighedsrådet ambitioner om at udvikle videre på området. Måske med en fiskebro i søen ved engstien, så man kan komme endnu tættere på livet under og omkring vandet. Der arbejdes også på at etablere en skovkirkegård i området tættere på kirken. Samtidig er Sønder Kirkeby Kirke kommet med i netværket Grøn Kirke, så der arbejdes på flere måder på at nedsætte kirkens CO2-forbrug, blandt andet i forbindelse med opvarmning af kirken.

”Men for nu puster vi ud og nyder, hvor langt vi er kommet,” siger Helle Bjørn.

 

Engstien går gennem og forbi flere naturskønne steder, blandt andet denne sø, hvor menighedsrådet på sigt overvejer at etablere en lille bro, så besøgende kan komme endnu tættere på livet i søen. Foto: Marlene Laursen

Langs stien står kløverblomsterne højt, til glæde for især honningbierne på nabogården. Foto: Marlene Laursen

På stien går man både på jordunderlag, grus og asfalt. Her med kig til kirketårnet mellem træerne. Foto: Marlene Laursen

Stærkt lokalt sammenhold

Både etableringen af engstien og udarbejdelsen af mosaikfrøerne og runestenen emmer af lokal virkelyst. Lokale hænder har udført langt størstedelen af arbejdet, frøerne er lavet af kunstneren Thomas Neumann Jørgensen, der er nabo til kirken, runestenen er fundet i Systofte. De materialer, der kommer længst væk fra, er træet i bord-bænkesættet ved sognehuset, der er fra Toreby på Østlolland.

Det kræver gode samarbejdsevner, lokalt sammenhold og gå-på-mod at nå i mål med de ambitioner, menighedsrådet i Sønder Kirkeby har haft.

”Hjælpsomheden er smittet af, og rigtig mange lokale har været med ind over projektet. Alle, der har givet en hånd med, har gjort det, fordi de kunne se, at det hele udsprang af kærlighed til lokalbefolkningen og vores landsby,” siger Bo Sort Søgaard og fortsætter:

”Hele essensen i projektet er, at vi i menighedsrådet arbejder for at opretholde, at lokalbefolkningen synes, Sønder Kirkeby er et godt sted at bo. Og så rammer det lige i hjertet, når folk fortæller os, hvor glade de er for de nye tiltag. Samtidig kan et projekt som dette måske være med til, at udefrakommende kunne få lyst til at flytte hertil og blive en del af fællesskabet.”

 

Manden bag frøskulpturerne er den lokale kunstner Thomas Neumann Jørgensen. Foto: Marlene Laursen

Mosaikfrøerne har flere funktioner: Ud over at være smukke skulpturer, fungerer de som værn ned mod branddammen ved siden af kirken. Foto: Marlene Laursen

Frøerne er noget af det første, man ser, når man ankommer til kirkens parkeringsplads. Foto: Marlene Laursen

Om Lolland-Falsters Stifts initiativpris

Du kan sende dit bud på, hvem der fortjener at få den kirkelige initiativpris 2022, i en mail til lfstift@km.dk senest fredag den 15. august.

 

Beskriv det projekt, du nominerer, og hvorfor lige netop det fortjener at få prisen. Send gerne et foto med, hvis du har et.

 

Vinderen vil blive udpeget af dommerpanelet, der i år består af biskop Marianne Gaarden, stiftsrådsformand Susanne Møller, projektleder for Folkekirkens Grønne Omstilling Jesper Rønn Kristiansen, diakonikoordinator Birgitte Engelhardt, organist Flemming Chr. Hansen samt menighedsrådsformand Jens Erik Boesen, der repræsenterer sidste års vinder af initiativprisen.

 

Initiativprisen 2022 uddeles på landemodet den 5. oktober i Bangs Have, Maribo.

 

Se de øvrige nominerede initiativer her.