Fortsæt til hovedindholdet
Aktuelt 2022
Nyheder

Bogen ”Gud, ord og himstregimser” er en bog til dannelse

Merete Bandaks nye bog ”Gud, ord og himstregimser” rummer både finurligheder og alvor, mener sognepræst Ida Støckel Rolle.

Af Ida Støckel Rolle, religionspædagogisk konsulent i Lolland-Falsters stift og sognepræst i Nysted-Vantore sogn.

Himstregimser – det var, hvad jeg først bed mærke i, da jeg hørte titlen på Merete Bandaks nye bog. Straks var jeg i færd med at associere til dingenoter og dippedutter og det er på mange måder sigende for Bandaks sproglige univers. Det er så levende og billedrigt, at man som læser hele tiden drages ind i det, fastholdes og tænker både med og videre. At det så faktisk er Bandaks barnebarn, vi har at takke for den velvalgte titel, er en anden sag, som jeg vender tilbage til.

Merete Bandak har med ”Gud, ord og himstregimser” skrevet en kristen samtalebog. Ambitionen er høj, nemlig at henvende sig til alle børnefamilier i Danmark! Forfatterens tanke med bogen er, at den skal bidrage til den gode samtale omkring spisebordet, om emner, hvor alle har noget at byde ind med uanset alder, så samtalen under måltidet bliver andet og mere end ”Spis pænt” og ”Har du haft en god dag?”.

Bogen består af 200 oplæsningsstykker, der alle indeholder spørgsmål til samtale og i høj grad også spørgsmål til eftertanke for både store og små. Forfatteren kombinerer sin faglighed som tidligere gymnasielærer i dansk og religion med sit eget kristne ståsted til at skrive om både hverdag og kristendom, om almindeligheder og Jesus, om barndom, liv og Gud, og hun byder igen og igen børn og voksne op til samtale.

Hvert kapitel knyttes sammen med en grammatisk ordklasse, f.eks. ledsages kapitlet ”Jesus møder mennesker” af ordklassen ”præpositioner”. For ligesom præpositioner er små ord der altid har brug for en at holde i hånden, en leder, så er vi bittesmå mennesker der altid må og har brug for at holde Jesus og Gud i hånden. I kapitlet udfoldes dette i den måde, Jesus mødte mennesker på, dengang han vandrede rundt her på jorden.

Oplæsningsstykkerne er overskuelige og skrevet i et sprog, der er let at læse, også selvom man ikke er den største læsehest. Forfatteren formidler en stor viden om og glæde ved kristendommen og Bibelen, men gør det på en ligefrem måde, så alle kan være med. Børn vil føle sig talt til og udfordret af de finurlige ord, det legende sprog og den meget direkte facon, og voksne ligeså. Således rammer bogen bredt og lever op til sin undertitel: ”En samtalebog om kristendom i familiehøjde.”

Der er humor og fjollerier, som i godnat-rimet om prutter, men der er også en alvorlighed, som i stykket om ”tillid”, hvor læserne med udgangspunkt i misbrugssagen fra Tønder inviteres til en samtale om, hvad man skal gøre, hvis man ikke har tillid til sine forældre. Sagen beskrives på en nænsom måde og alligevel med blik for, at børn forstår langt mere end vi voksne nogle gange tror, og at vi hverken kan eller skal holde dem hen i uvidenhed.

Som allerede antydet er bogen et familieprojekt, hvor Bandak har fået god hjælp af sine børnebørn, hvad angår titel og valg af ord til uddybning. Således er der blevet valgt ord, som forfatteren formentlig aldrig selv ville være kommet på, såsom dobbeltdækkerbus og skumfidus. Men med den nysgerrighed, som Bandaks skrivestil rummer, hvor den ene association tager den anden med sig, formår forfatteren i de to nævnte eksempler at nå frem til henholdsvis en overvejelse af, hvad det bedste er, vi kan give til Gud og en genfortælling af vandringen til Emmaus. Der synes umiddelbart at være et stykke vej fra skumfidus til Emmaus, men den vej tilbagelægger Bandak elegant og naturligt.

Merete Bandak ønsker at henvende sig til alle børnefamilier i Danmark, og det synes jeg, at hun formår med denne bog, som er en bog til dannelse. Udover at læse den sammen med mine børn, kunne jeg også forestille mig at anvende bogen til små refleksionsstunder med minikonfirmanderne, i børneklubben, til spisning efter børnegudstjenester, eller som kirkens gave til den familie, der allerede har tre børnebibler stående hjemme på hylden. Mulighederne er mange, for bogen er vældig god!

Bogen er smukt illustreret af Dorte Klingberg, hvis streg komplementerer Bandaks sproglige univers på fineste vis.

 

Om bogen

  • Titel: "GUD, ORD OG HIMSTREGIMSER. En samtalebog om kristendom i familiehøjde"
  • Skrevet af Merete Bandak
  • Udgivet af forlagsgruppen Lohse
  • 432 sider
  • Pris: 299,95 kr.