Fortsæt til hovedindholdet
Aktuelt 2022
Nyheder

Årets vinder af den kirkelige initiativpris: ”Det gør en kæmpestor forskel”

Onsdag den 5. oktober fandt den årlige generalforsamling for kirken på Lolland-Falster – det såkaldte landemode – sted. Her blev sløret løftet for, hvem der har vundet årets kirkelige initiativpris.

Agnes Langballe fra Holeby og Omegns Menighedspleje med initiativprisen. Prisen er for 10. år i træk fremstillet og doneret af smedemester Knud Erik Rasmussen. Foto: Anne-Sofie Holm

Af Anne-Sofie Holm, presse- og kommunikationsmedarbejder i Lolland-Falsters Stift

Sommeren over er mængden af nominerede initiativer til årets kirkelige initiativpris vokset støt.

Det var et stærkt og varieret felt i år. De nominerede initiativer spændte vidt og bredt, lige fra klimavenlig skovrejsning på kirkens jord i Sandby og Birgittafestivalen i Maribo til lokale ildsjæles store bevaringsarbejde på Femø Kirkegård og kirkegårdscafé i Sakskøbing, for blot at nævne nogle.

For dommerpanelet var det derfor et svært valg at udpege det initiativ, der skulle modtage prisen i år, men alligevel var der bred enighed om bordet, da beslutningen faldt på Holeby og Omegns Menighedspleje.

Dommerpanelet lagde vægt på, at de ting, der er med til at gøre Holeby og Omegns Menighedspleje til et helt særligt initiativ, ikke bare er deres imponerende og vedholdende arbejde gennem mange år. Det er også, at de formår at fastholde et stærkt sammenhold – både med de mennesker, de hjælper, men også de frivillige imellem. De pointerede, at menighedsplejen evner at fastholde og skabe værdi for de frivillige, hvoraf nogle har været med i projektet, siden det startede for 19 år siden. Menighedsplejen er opsøgende overfor nytilflyttere og er med til at give dem relationer i deres nye lokalområde. Og samtidig er Holeby og Omegns Menighedsplejes arbejde noget, som andre sogne kan lade sig inspirere af i deres eget diakonale arbejde.

”Det gør, at vi ranker ryggen”

Agnes Langballe er bestyrelsesformand for Holeby og Omegns Menighedspleje. Da hun fik at vide, at det var dem, der havde vundet årets kirkelige initiativpris, blev hun både glad og meget forbløffet.

”Jeg blev rent ud sagt SÅ overrasket. Det gjorde jeg, fordi jeg havde læst og fulgt med i alle interviewene med de nominerede initiativer, og der var så mange gode. Vi var selv ude og se projektet i Sandby, og det synes jeg er meget imponerende, så jeg var overbevist om, at det var dem, der ville vinde,” fortæller hun.

Selvom der ikke følger store pengesummer med at vinde initiativprisen, gør anerkendelsen alligevel en stor forskel – både for Agnes Langballe og resten af menighedsplejen:

”Det var en stor overraskelse og en meget stor glæde at få at vide, at vores arbejde på den måde bliver påskønnet og lagt mærke til. Det gør, at vi ranker ryggen og siger til hinanden, at det, vi gør, er helt okay. Vi er jo ikke et nyt projekt, men vi har været igennem det lange, seje træk. Det havde ikke kunnet lade sig gøre uden vores utroligt trofaste frivillige, som har gjort et fantastisk arbejde for menighedsplejen i mange år.”

Holeby og Omegns Menighedspleje skal fejre sejren næste gang bestyrelsen og de frivillige er samlet. Og så glæder Agnes Langballe sig til at vise prisen frem til en helt særlig person:

”Der bor en ældre dame i Holeby, som var med til at starte menighedsplejen op i sin tid. Hun taler altid om dengang, hun var med, men hun har desværre ikke længere kræfterne til det. Hende skal jeg ned og vise det flotte kors og fortælle hende, at vi har fundet, for hun vil blive så glad for at vide, at vi er blevet påskønnet på den måde.”

 

Dommerpanelet

I år bestod dommerpanelet af biskop Marianne Gaarden, stiftsrådsformand Susanne Møller, projektleder for Folkekirkens Grønne Omstilling Jesper Rønn Kristiansen, diakonikoordinator Birgitte Engelhardt, organist Flemming Chr. Hansen samt menighedsrådsformand Jens Erik Boesen, der repræsenterer sidste års vinder af initiativprisen.

Dette års nominerede til den kirkelige initiativpris

  • Sandby-Branderslev Kirker nomineres for deres initiativ til at lave kirkeskov og vildere natur på kirkegården.
     
  • Kirkegårdscafé på Sakskøbing Kirkegård. 
     
  • Engsti, runesten og mosaikfrøpark i Sønder Kirkeby. 
     
  • Holeby og Omegns menighedspleje. 
     
  • Næstformand i Nykøbing F. Sogn Lisbeth Rask Nielsen for sin indsats for flygtninge og indvandrere. 
     
  • Utterslev-Herredskirke-Løjtofte–Horslunde–Nordlunde-Nøbbet Menighedspleje for deres Kreativdag for børn.
     
  • Lindeskovkirkens venskabscafé. 
     
  • Birgittafestivalen i Maribo. 
     
  • Kirkedagen på Syd- og Midtlolland. 
     
  • Kirkegårdsgruppen på Femø. 
     
  • Sognepræst Janne Funch Svenssons julebutik til hjælp for økonomisk trængende til jul.

 

Læs interviews med samtlige nominerede initiativer her.