Månedshilsener
Nyheder

Biskoppens månedshilsen september 2021

"Det er som om, det opdæmmede liv i isolation fosser afsted som en brusende flod, der netop er brudt igennem corona-digerne. Livet har sat sig igennem og lader sig ikke længere begrænse," skriver biskop Marianne Gaarden i denne måneds hilsen.

Kære alle

Så er sommeren, varmen og ferien ved at være et overstået kapitel, og det samme er heldigvis også de udskældte restriktioner i kirkerne. Men normalt er det endnu ikke. Livet i kirkerne er på rekordtid accelereret fra det laveste til det højeste gear. For nu skal alt det forsømte indhentes – og det helst med det samme. Så bær over med præster og kirkeligt personale, der hurtigt haster videre.

Der løbes stærk – meget stærkt. For nu skal de udskudte bryllupper, dåb og konfirmationer indhentes, samtidig med at de nye konfirmandhold startes op, og den almindelige mængde af bryllupper, dåb og gudstjenester afvikles, samtidig med at sognearrangementer, koncerter, kurser og seminarer nu endelig kan afholdes. Og det er ikke kun i folkekirken, at det alt forsømte skal indhentes. Fødselsdage, familiefester, konferencer, seminarer og andre sociale arrangementer konkurrerer om pladsen i kalenderen.

Hvis vi ikke allerede vidste det, så har coronapandemien vist os, at mennesket ikke er en øde ø. Vi er sociale væsener, der lever i relationer til hinanden. Efter at vi i en ualmindelig lang periode har været afsondret og har skullet holde afstand, er det livsbekræftende atter at kunne forsamles. Det er som om, det opdæmmede liv i isolation fosser afsted som en brusende flod, der netop er brudt igennem corona-digerne. Livet har sat sig igennem og lader sig ikke længere begrænse.

De travle dage leder mine tanker hen på Grundtvigs billede af Gud som kilden, der hele tiden vælder frem på ny. Kilden er levende og altid i bevægelse. Gud som kilden til alt liv er et billede, der går igen i mange af Grundtvigs salmer, herunder Kærlighed er lysets kilde og For du er den levende kilde. På statuen af Grundtvig i Vartovs gård er følgende ord indgraveret: ”Livets ord af Guddoms-rod kilden er til livets flod”, fra salmen Helligånden trindt på jord.

Med billedet af Gud som kilden kan det være nemmere i tillid at læne sig tilbage og lade sig føre igennem strømmen i livets flod med rivende fart. På et tidspunkt skal vi nok komme ud i mere smult vande, og aktivitetsniveauet vil finde et mere naturligt leje. Lad os i mellemtiden glæde os over, at mennesker vender tilbage til kirkerne for at få deres børn døbt og for at blive viet.

Jeg ønsker jer alle en smuk sensommer og glæder mig til at møde jer rundt omkring i kirkerne.

Med venlig hilsen
Marianne Gaarden
Biskop

Biskoppens månedshilsen

Hver måned udkommer der et nyhedsbrev fra Lolland-Falsters Stift. Her kan du blandt andet læse biskoppens månedshilsen og få andre nyheder fra stiftet. Skriv dig op til stiftets nyhedsbrev her.