Månedshilsener
Nyheder

Biskoppens månedshilsen juli 2021

"Det er alle de helt almindelige mennesker i menigheden, der bærer troen såvel som det levende kirkeliv videre. De er ikke kendte i offentligheden, udgiver ikke bøger om deres tro, bliver ikke interviewet om deres forhold til Gud og poserer ikke foran kameraet hverken uden for eller inde i kirken," skriver biskop Marianne Gaarden

 

Kære alle

Sommervarmen er kommet, og ferien står for døren. Den er særdeles velkommen i år. Vi trænger til at slippe bekymringer og tanker om coronarestriktioner. Nyde sommerens velsignelse, de lyse nætter og mærke freden sænke sig over krop og sjæl. Og måske også at slappe af med en god bog.

Har man brug for litteratur til ferien, er der kommet mange nye bøger på markedet om kristendom og kirkeliv – emner, der har fået en fornyet interesse. Noget af det interessante ved disse bøger er, at de ikke er skrevet af teologer og præster, men af politikere og kendte kulturpersonligheder.

Som gode lutheranere i Danmark mener vi, at troen er en privat sag. Ikke desto mindre er der flere kendte kulturpersonligheder, der i denne tid gerne vil abonnere på kristendom og tro i det offentlige rum. De udtaler offentligt, hvad tro, kristendom og Gud betyder for dem. Der skrives biografiske bøger om egen tro, og der laves det ene interview efter det andet med de kendte. Der er en åndelig sult efter deres personlige historier om tro, som menigmand kan spejle sig selv i. Så vil man høre om Gud, tænder man for P1 eller læser avisernes livsstilsmagasiner – men man går ikke nødvendigvis i kirke.

Skuespilleren Lars Mikkelsen, der spillede provst Johannes i Tv-serien ”Herrens Veje”, valgte at blive døbt efter optagelserne. Han sagde i et interview på P1, at han synes, det er godt, at man i den danske folkekirke selv kan træffe et bevidst valg om at blive døbt. Mange vil nok være enige med ham om, at det giver troen en særlig autenticitet.

Af samme grund vælger et stigende antal nybagte forældre ikke at døbe deres børn, i stedet skal det være op til poderne selv at vælge, om de vil døbes senere i livet. Det er umiddelbart både sympatisk og forståeligt i en tid, hvor mange selv har mulighed for at ændre sin livsstil. Men der er en forudsætning indbygget i det synspunkt – nemlig at der er et fællesskab af mennesker, der søndag efter søndag samles i kirken for at praktisere deres tro. Det individuelle tilvalg forudsætter, at fællesskabet allerede eksisterer. Hvis man ikke selv vælger at blive en aktiv del af det kristne fællesskab, vil der ikke længere være en kirke for fremtidige generationer at vælge til.

Det er alle de helt almindelige mennesker i menigheden, der bærer troen såvel som det levende kirkeliv videre. De er ikke kendte i offentligheden, udgiver ikke bøger om deres tro, bliver ikke interviewet om deres forhold til Gud og poserer ikke foran kameraet hverken uden for eller inde i kirken. Men det er deres trospraksis, der udgør den grundmur, som politikere og kendte kulturpersonligheder kan klatre op ad som en anden efeu. Efeuens prominente og himmelstræbende placering i forgrunden forudsætter nemlig en fast bagvedliggende grundmur. Uden den helt almindelige menighed, der går i kirke søndag efter søndag, ville der ikke være en kirkemur at klatre på.

Glædelig sommer til jer alle.

Venlig hilsen
Marianne Gaarden
Biskop

Månedshilsen

Hver måned udkommer der et nyhedsbrev fra Lolland-Falsters Stift. Her kan du blandt andet læse biskoppens månedshilsen og få andre nyheder fra stiftet. Skriv dig op til stiftets nyhedsbrev her.