Fortsæt til hovedindholdet
Studieorlov for præster
Studieorlov giver faglig stolthed og glæde


Af provst Bjarne A. Madsen

Spørgsmål: Hvorfor i al verden skulle jeg dog søge en tre måneders studieorlov, når jeg nu har et godt arbejde som sognepræst eller provst og i øvrigt selv mener, at jeg gør det ganske godt?

Svar: Det skal du, fordi det vil styrke din faglige selvforståelse! For helt ærligt: Hvornår har du sidst været faglig stolt på dit eget fags vegne? Hvornår har du sidst været faglig stolt på dit arbejdes vegne?

Hvornår har du sidst arbejdet seriøst, skriftligt fagligt? Hvor længe er det siden, at du skrev en videnskabelig artikel eller er citeret i et eller andet anerkendt tidsskrift? Ikke sandt? Det kan godt være op ad bakke. Det kan godt være svært i hverdagen at finde sammenhængende tid til den slags ’luksus’. Derfor:

Kan du ikke huske, hvordan det i sin tid var på forstudiet eller hovedstudiet? Hvordan forstudiet var meget skemalagt med sprog og andre færdigheder, der bare skulle terpes på plads; men da du endelig kom ind til hovedstudiet, da var det som at gå ind til den evige hvile?

Kan du ikke huske, hvordan det kriblede og krablede i dig, når du sad dér uforstyrret og studerede kilder eller kildeudgivelser, litteratur og litteraturhenvisninger med alenlange noter og arbejdede selvstændigt med en tekst eller flere tekster og sammenlignede teksterne, vurderede og gjorde dig dine egne overvejelser og fik mulighed for at meddele dig i et eller andet omfang på et anerkendt niveau?

Du følte, at du havde en enorm frihed, og du ønskede bare, at din studietid aldrig ville få en ende. For der var ingen ende på alt det, du gerne ville studere, undersøge og meddele dig om til hele omverdenen. Det var intet mindre end selve evigheden, der var indtruffet!

Sådan kan det blive igen – i hvert fald for en tre måneders tid – hvis du søger og får en tre måneders studieorlov. Du vil genopdage glæden ved kilder og kildeudgaver, litteratur og litteraturhenvisninger med alenlange noter og det at få sammenhængende tid til fordybelse og det at gøre dig – næsten – færdig.

Ligesom du vil få lejlighed til efter endt studie at meddele dig i et eller andet omfang på et anerkendt niveau.

Så glem alt om, hvor fortræffelig og uerstattelig du er i dit arbejde, og glem for en stund alt om bedemænd, møder, børnepasning og pension, og sørg for at gøre dig rede til næste runde af studieorlov – og søg orlov.

For selv om det vil blive forventet, at du afleverer en eller anden rapport eller skriver en eller anden lærd bog, så glem alt om det og gør det for din egen faglige stoltheds skyld. Gør det for din egen glædes skyld. Gør det for din egen udfordrings skyld. Gør det for din egen frimodigheds skyld.