Nyheder
Nyheder

"Vingeslag" - en tegneserie for husets teenager om helligånd og pinse (boganmeldelse)

Vingeslag er sidste del i den prisbelønnede tegner og forfatter Peter Madsens trilogi om Signe og hendes oplevelse af de kristne højtider jul, påske og pinse.

Titel: Vingeslag
Forfatter: Peter Madsen
Forlag: Bibelselskabet, 2018, 88 sider
Anmeldt af: Sognepræst Kasper Høyer, Vesterborg

Med tegneserien Vingeslag har Peter Madsen fuldendt den serie af fortællinger om de tre store højtider, som begyndte med Signes Jul fra 2003, hvor han illustrerede Møllehaves fortælling, og fortsatte med Rejsen til Jerusalem fra 2008, som var Peter Madsens egne påskebog, og altså nu fuldendt med Vingeslag fra 2018 om pinsen. Den gennemgående figur i de tre fortællinger er Signe, som samtidig er vokset fra lille pige til 11-årig (minikonfirmand-alderen!) og nu til teenager.

Signe er taget i sin bedstemors gamle sommerhus for at læse til eksamen. Hun skulle have været sammen med sin bedste veninde, men de er blevet uvenner, og nu er hun taget alene i sommerhus for at læse, det er pinsetid, det er en kold, grå og regnfuld en af slagsen, og sorgen og savnet over bruddet med veninden sidder i hende. Det eneste selskab i området er en due, som spiser hendes kiksekrummer, og en mystisk gammel kone i et hus lidt derfra. Hun ligner en heks og taler kun spansk. Hun smiler og snakker, men Signe forstår hende ikke og bryder sig ikke om hende.

Dagen før pinse kommer konen over med et brød til Signe, og dels falder det på et tørt sted, da hun ikke rigtig har noget mad, dels forstår hun, at hun har taget fejl af den gamle kone.

Om aftenen Pinsedag vågner hun op efter en drøm, som har rystet hende, og hun er bange for at være alene, så hun løber hen til den gamle kone. Hun skal lige til at spise, og der er – underligt – dækket op til to.

Hun taler stadig spansk, men Signe fortæller på dansk om sin drøm og om bruddet med sin bedste veninde.

Her sker så et lille pinseunder: konen siger ”Ring til hende” på dansk, og Signe får lov at græde ud. Den gamle kone giver hende et kys på panden (der minder om hendes bedstemors kys), og hun får mod til at ringe sin veninde op og endelig blive forsonet med hende.

Ind i fortællingen om Signe er vævet talrige tråde til de bibelske fortællinger, som er knyttet til pinsen. Det sker først og fremmest via bedstemorens billedbibel med Gustave Dorés illustrationer, som Signe finder på reolen. Her er fortællingen om Babelstårnet og sprogforvirringen og selvfølgelig pinsedagen i Jerusalem og duen, som går igen i illustrationerne ved Noas ark, Jesu dåb og pinsedagen.

På Bibelselskabets hjemmeside kan man downloade Peter Madsens noter til arbejdet med Vingeslag, og det fremgår med al tydelighed, hvor ambitiøst og grundigt et arbejde med Helligåndens betydning i Bibelen og teologien, der ligger bag.

Det er sprogforvirringen ved Babel kontra sprogunderet i Jerusalem, det er Loven på stentavler kontra kærlighedsloven i hjertet, det er Treenigheden…

Sådanne dybder vil Peter Madsen formidle gennem Vingeslag. Lader det sig gøre gennem en fortælling om en pige i et sommerhus en kold pinse? Kun som strejf og antydninger. Men den griber en om hjertet, og så er man jo alligevel nået langt i en tegneserie på 80 sider om Helligånden!