Nyheder
Nyheder

Venskabsbesøg hos den evangeliske armenske menighed i Beirut

I maj tog syv præster fra Lolland-Falsters Stift en tur til Linanon for at møde den menighed, som Lindeskovkirken i Nykøbing F er venskabsmenighed med.

Museet for det armenske folkedrab i 1915 blev besøgt under venskabsbesøget.

Af sygehuspræst Birthe Gunhild Friis

Lindeskovkirken i Nykøbing F. er venskabsmenighed med menigheden i Beirut, og desuden støtter kirken en armensk skole i Beirut. I maj tog syv præster fra Lolland-Falsters Stift en tur til Libanon for at møde den evangeliske armenske menighed i Beirut. Turen til Libanon blev støttet af Dansk Armeniermission.

Vi boede i kvarteret Hamra i Beirut, og den armenske evangeliske præst Hrayr Cholakian var vores kontaktperson. Han boede med sin hustru Karineh Sahakian Cholakian og deres to børn, datteren Maneh og sønnen Nareg i embedsbolig på en armensk skole ved kirken og det armenske universitet. Vi mødte en utrolig gæstfrihed både fra præstefamilien, men også alle andre mennesker vi mødte.

Libanon er en fjerdedel af Danmarks areal, men der lever omkring 4 millioner mennesker. Efter borgerkrigen i Syrien flygtede op mod 2 millioner mennesker til Libanon. Det præger bybilledet i Beirut med flygtninge og tiggere, men det har også gjort dagligdagen endnu sværere for libaneserne, der visse steder bliver presset ud af boligmarkedet. Der er kamp om arbejdet, og lønnen er blevet trykket.

Libanon er et bibelsk land. Libanon nævnes 71 gange i Biblen, og begge de to jødiske templer i Jerusalem var bygget af ceder fra Libanon. Jesus virkede også i egnene ved Tyrus og Sidon i Libanon. Libanon er et gammelt kristent land, og hovedparten af de kristne var maronitter. Men de kristnes antal er faldet, og især efter flygtningene fra Syrien er kommet til Libanon. 

I bjergene udenfor Beirut ligger KCAGH, et område den evangelisk armenske kirke ejer, og hvor de holder kristne sommerlejrer. Der ligger også en kirke og små huse til overnatning. 

Menighedsudflugt til Ray´s Adventure i bjergene.

Der ligger to armensk evangeliske skoler i Beirut. Den ene ligger i Hamra, mens skolen ”Shamlian Tatigian” ligger i den fattige armenske bydel Bourj Hammoud. Skolen har en idealistisk skoleleder Vartoug Balekdijan, der kæmper for skolens overlevelse. For begge skoler er lukningstruede på grund af, at det er svært, at få økonomien til at slå til.

Tæt ved skolen ligger et armensk Social Center, Karagheusian Center. De tilbyder helbredsundersøgelser og vaccinationer til alle, og forskellige læger arbejdede frivilligt på centeret. Centeret giver rådgivning til armeniere, og efter flygtningestrømmen fra Syrien er antallet af daglige henvendelser eksploderet. Centeret er grundlagt af en rig armensk amerikansk familie, Karagheusian. Forældrene mistede deres 15 årlige søn Howard i 1918. Han døde af en sygdom, der kunne være helbredt, hvis man havde opdaget den tidligere. Derfor lavede familien i 1921 et center i Beirut, der skulle hjælpe de armenske flygtningebørn, der havde overlevet folkemordet i 1915. 

De armenske kristne er efterkommere efter Det Armenske Folkemord i Tyrkiet i 1915. To unge danske kvinder, Maria Jacobsen og Karen Jeppe, var begge stærk berørt af det armenske folks skæbne. De tog den gang begge til Tyrkiet for at hjælpe. Efter folkemordet tog Karen Jeppe til Aleppo i Syrien og hjalp. Maria Jacobsen tog til Byblos i Libanon, hvor hun oprettede børnehjemmet Birds Nest (Fuglereden) for de forældreløse armenske flygtningebørn. Maria Jacobsen var uddannet som sygeplejerske og kunne tage sig af de helt små børn. Hun lærte sig armensk. Børnehjemmet er i dag omdannet til et museum for Maria Jacobsen og Det Armenske Folkemord, hvor man bl.a. kan se Maria Jacobsens bibel og salmebog, og hendes dagbøger giver en øjenvidneberetning af det armenske folkemord.  

Danmission har lige fået et nyt kontor i Beirut. Deres nyansatte muslimske kommunikationsmedarbejder havde arrangeret et dialogmøde i samarbejde med Danmission og Forum for Development Culture and Dialogue (F.D.C.D.) med den shiamuslimske Sayyed Ali Fadlallah og seks lokale religiøse leder, også sunnimuslimer. Emnerne var overordnet sameksistens, og interkulturelle og interreligiøse udfordringer og dialog.   

Kvinder rettigheder og muligheder er ikke de samme overalt og i alle religioner, hvilket mødet gjorde meget klart. Samtidig skal man ikke tro, at vundne rettigheder og muligheder er sikret i al fremtid. Fx havde den lettiske evangeliske kirke kvindelige præster, men det har de afskaffet igen. Jeg bor i Nr. Ørslev på Falster hvor den første kvindelige præst, Johanne Andersen, fungerede i Lolland-Falsters Valgmenighed, efter at være blevet ordineret af Fyns biskop i 1948, altså for 70 år siden, fordi Lolland-Falsters biskop ikke ville ordinere hende. Her i Nr. Ørslev har vi også en kvinde-eg og mindesten med tallet 1915 til minde om kvindernes valgret, som vi er nogle kvinder, der passer 3. Pinsedag, hvorefter vi sætter blomster på de “gamle Dansk Kvindesamfund”-kvinders grave. Så vi skal huske, at værne om de rettigheder og muligheder vi har.

Beirut har også et teologisk evangelisk seminar “Near East School of Theology”.  NEST er et protestantisk teologisk seminar for de evangeliske kirker i Mellemøsten. To kvinder, der er blevet uddannet på instituttet, er lige blevet ansat som præster i den presbyterianske kirke i Mellemøsten. Det er de eneste to kvindelige evangeliske præster i området. Der er mulighed for, at præster fx fra Danmark kan studere tre måneder ved universitetet for 4.000 dollars incl. undervisning, kost, logi og udflugter.


Deltagere fra venstre i den kristne tv-station SAT-7´s studie: Rejseleder Johannes Christophersen, præsterne Tom Friis, Benedikte Brisson, Kenneth Bjørnholt Jacobsen, Birthe Gunhild Friis, Kasper Michael Høyer, Bjørn Ohlendorff og Mette Marie Trankjær.

Den kristne fjernsynsstation SAT-7 ligger i Mansourieh og sender arabisk kristent tv til hele Mellemøsten. Juliana Sfeir, Sat-7 ACADEMY Channel Manager og Andrea El Mounayer, SAT-7 KIDS Channel Manager er to engagerede ledere ved tv-stationen. SAT-7 SAT-7 KIDS sender undervisning på de forskellige klassetrin til børn, der ikke kan komme i skole, bl.a. i flygtningelejre. De sender også kristne tegnefilm. SAT-7 ACADEMY sender udsendelser bl.a. om parforholdsproblemer og information om handicap. Mange steder i Mellemøsten er der en dårlig forståelse for handicap, og her spiller SAT-7 en stor rolle, for at forsøge at ændre synet på handicap. 

Det var en stor oplevelse at møde vore kristne søstre og brødre i Libanon. De lever et trængt liv i Mellemøsten, men de er også et værn om kristendommen og har en levende mission i Mellemøsten. Selvfølgelig har de brug for penge og støtte, men deres største ønske er, at vi her i Danmark vil huske dem i vores bøn og forbøn. 

Dansk Armeniermission