Nyheder
Nyheder

Kvinder fra Slovenien fortæller og leder i bøn

Fredag den 1. marts er det kvindernes internationale bededag, som fejres i godt 170 lande kloden rundt. Temaet i år er ”Kom, alt er forberedt”

Kvindernes internationale bededag er et nyere fænomen. I Danmark er bededagen blevet fejret siden 1928, og i 1969 blev Danmarks Økumeniske Bededagskomité dannet, hvor materialerne til bededagen bliver oversat og videregivet.

Hvert år er et nyt land i fokus. Som noget særligt former mennesker i de mange deltagende lande en bønnekæde jorden rundt. Derudover er dagen med til at sætte fokus på at lære andre lande at kende gennem baggrundsviden fra landets egne folk, så man kan danne sig en forståelse for landenes befolkninger og deres situation.

Temaet i år er: ”Kom, alt er forberedt!”, og landet i fokus i år er Slovenien. Gudstjenesten, der bruges over hele verden, er udarbejdet af kvinder fra alle kirkesamfund i Slovenien ud fra lignelsen om det store gæstebud (Lukas 14,15-24). Ved gudstjenesten samles der også ind til projekter, som har et særligt fokus på kvinder og børns vilkår.

Slovenien er ét af de lande, der blev selvstændigt, da Jugoslavien brød sammen i 1991. Slovenien var den rigeste og mest vestligt orienterede del af Ex-Jugoslavien, men i dag har alkoholmisbrug sat sit præg på mange familier, ligesom arbejdsløshed skaber store problemer hos befolkningen.

Kvindernes internationale bededag er en anledning til at stå sammen i bøn og handling med kvinderne som repræsentanter for hele befolkningen i Slovenien. Forskellige kvinder fortæller i gudstjenesten om deres egen baggrund og om de præcise udfordringer, de har i deres hverdag.

Befolkningen i Slovenien er noget sammensat. Flertallet er slovenere, men der bor også mange fra Ex-Jugoslavien samt ungarere og italienere.

Det officielle sprog er slovensk, men ungarsk og italiensk er også officielle sprog.

Der bor godt 2 millioner i Slovenien, og landet er halvt så stort som Danmark.

Deltag i kvindernes internationale bededag i Lolland-Falsters Stift:

  • Nykøbing: Lindeskovkirken, Grønsundsvej 32, klokken 15.00.
  • Nakskov: Frelsens Hær, Jernbanegade 2, klokken 15.00.
  • Maribo: Sognets Hus v. Domkirken, Kirkestræde 6, klokken 15.00.

Læs mere her: Kvindernes internationale bededag