Nyheder
Nyheder

Debat i Lolland-Falsters Stift om en levende og vedkommende gudstjeneste

Skal folkekirken i fremtiden have en konservativ eller en fri gudstjenesteordning? Eller gå en mellemvej? En ny rapport lægger op til samtale og debat.

Af biskop Marianne Gaarden

Gudstjenesten i den danske folkekirke er hele tiden under forandring. Meningerne om højmessen, søndag formiddag er mange og delte. Gudstjenesten er stivnet, kedelig og gammeldags, siger nogle, mens andre mener, at det er kirkens kronjuvel, som man endelig ikke må røre ved. Men hvordan er en levende og vedkommende gudstjeneste? Det ønskede biskopperne at undersøge. Derfor blev der i 2016 nedsat tre faggrupper, der arbejder med en fornyelse af gudstjenesten.

Den første af tre rapporter er nu færdig. Den skal kvalificere en debat om forholdet mellem det i gudstjenesten, der er fælles for alle gudstjenester i folkekirken, og det, der bestemmes lokalt. Rapporten kan downloades fra stiftets hjemmeside: Folkekirkens liturgi mellem frihed og fasthed. Det er vigtigt, at det ikke kun er præster, teologer og professorer, der debatterer, hvordan gudstjenesten skal være, for det er jo trods alt for menighedens skyld, at der fejres gudstjeneste.

Så for at hjælpe debatten på vej, er der udarbejdet et mere overskueligt temahæfte, der også kan downloades fra stiftets hjemmeside: Hvem bestemmer? Overvejelser om forholdet mellem autorisation & frihed i Folkekirkens liturgi. Alle præster i stiftet får et hæfte til sig selv og to til deres menighedsråd. Intentionen med hæftet er at understøtte debatten om fornyelsen af gudstjenesten i menighedsrådet, så alle får mulighed for at drøfte, hvad der er en levende og vedkommende gudstjeneste lokalt i jeres sogn.

Hjælp fra Stiftets gudstjenesteudvalg
For yderligere at hjælpe debatten på vej her i Lolland-Falsters Stift har jeg nedsat et gudstjenesteudvalg, der består af to præster, kirkemusikkere og lægfolk. De to præster er Hans Maaløe fra Østofte og Mette Marie Trankjær fra Horbelev. Mette Marie har netop haft studieorlov, hvor hun har skrevet om gudstjenesten. Hendes rapport kan også downloades fra stiftets hjemmeside: Gudstjenestelige detaljer og dimensioner – indsamlet, observeret og studeret sommeren 2018.

Hans Maaløe og Mette Marie Trankjær tilbyder, at en af de to vil besøge jer i forbindelse med et menighedsrådsmøde. Her vil indholdet, problemstillinger og spørgsmål til rapporten blive ridset op, således at I har et godt udgangspunkt for en drøftelse i jeres menighedsråd. Er I interesseret i at få besøg af en af de to præster fra gudstjenesteudvalget, så kontakt en af de to på:

Hans Maaløe: HMAA@KM.DK

Mette Marie Trankjær: MTR@KM.DK

 

Rigtig god fornøjelse med debatten om gudstjenesten.