Nyheder 2020
Nyheder

Sådan kan man være kirke på afstand

Hvordan kan kirken hjælpe menigheden igennem en tid med bekymring og isolation, når man ikke længere kan mødes? Få gode tips her

I forlængelse af regeringens tiltag for at inddæmme smitten med corona, er gudstjenester og offentlige forsamlinger lukket de næste 14 dage. 

Gudstjenesterne er aflyst, de kirkelige handlinger holdes på et minimum, og babysalmesangen og mandeklubben er sat på pause.

Og hvordan bærer man sig så ad med at være kirke? Læs en række forslag her:

Gå online med gudstjenesten

Livestream en gudstjeneste eller andagt fra kirken på Facebook. Det er muligt at gøre selv, bare med telefon eller iPad. Lev med at kvaliteten af streamingen måske ikke ligner et professionelt set-up. Det er nærværet, der er brug for, ikke digitale kompetencer.

En digital andagt behøver ikke bestå af meget mere end et fadervor, prædikentekst, prædiken og en velsignelse. 

Undervisning online

Skolerne er lukkede, og konfirmandundervisningen sat på pause. Men også her kan man overveje at bruge digitale muligheder til at fortsætte undervisningen. De fleste unge har smartphones i lommen, så tænk over hvordan undervisningen kan fortsætte, eksempelvis med opgaver, diskussion eller videoklip, som I kan sende ud via en gruppechat på Messenger.

Send nyhedsbrev ud hver dag

Mange især ældre vil blive meget alene. Send en lille hilsen ud til dem hver dag, fx med et bibelord. Du kan også kommentere nogle af de seneste nyheder, vi alle sammen – men hver for sig – har siddet og set.

Lav en lille video med nogle ord til dagen

Du kan skrive din hilsen – eller du kan lave en lille video, så modtagerne også kan se dig. Det er let at gøre med din smartphone eller computerens kamera.

Inspirer folk til at lave en hjemmeandagt

De kan tænde et lys, læse et stykke fra bibelen (fx dagens tekst fra Bibelselskabets Bibellæseplan), læse dagens bøn op (som står bagest i salmebogen), bede fadervor eller høre en salme på Youtube (se fx her).

Send besked om aflysninger

Sørg for, at ingen overser en aflysning og møder op alligevel. Brug kontakterne i nyhedsbrevet til at informere alle berørte til alle kirkelige arrangementer. 

Annoncer telefontider til sjælesorgssamtaler

Gør opmærksom på, at du stadig står til rådighed i telefonen, og skriv på Facebook og kirkens hjemmeside, hvornår folk kan få fat i dig. Måske kan du sætte et par timer af til samtaler hver dag?

Brug Facebook som kommunikationsforum

Facebook er ikke en opslagstavle. Prøv at involvere Facebookdeltagenre i en samtale, så det ikke bare bliver kirken, der giver beskeder. Spørg: Hvad bekymrer dig i denne tid? Hvad har du brug for at få at vide lige nu?

Henvis til Sjælesorg.nu

Gør opmærksom på, at det er muligt at chatte med en præst på Sjælesorg på Nettet. Der er præster til rådighed for en samtale hver dag mellem kl. 10 - 22.

Lav Messengertråd med konfirmanderne

Konfirmander bruger ikke Facebook, men mange af dem kommunikerer via Messenger. Lav en tråd med dem, hvor I kan fortsætte jeres forberedelse. Selvom undervisningen er aflyst, så kan det være at det i endnu højere grad er brug for sjælesorg. Der er en del inspiration at hente på konfirmandcenterets hjemmeside.

Lav videomøder på Messenger

Du kan også tale med folk fra menigheden på Messenger (som de fleste vil have adgang til, hvis de har en Facebookkonto). Hvis I er mere end to personer, skal du først lave en gruppe med deltagerne og så trykke på videoikonet i højre hjørne.

Hjælp din nabo

På Bornholm har en række præster tilbudt at handle ind for ældre og svage mennesker, så de ikke udsættes mere end højest nødvendigt for smittefare. Tænk i hvordan man, mens kirken er lukket, kan hjælpe sin næste, selv hvis det handler om helt lavpraktiske ting.

Folkekirkens coronatiltag - se dem her