Nyheder 2019
Nyheder

Hvordan skal fremtidens kirkegårde se ud?

Sansehaver, blomsterbede eller skovkirkegård - temadag sætter fokus på de mange muligheder, når man skal tænke i udvikling af kirkegårdene

Fremtidens kirkegårde kan måske integreres bedre med sine omgivelser, fx. som ved denne skovkirkegård. Foto: Vega Landskabsarkitekter

På kirkegårdene møder vi historien om, hvem vi er, og hvor vi kommer fra. Her hviler vores forfædre, ofte i idylliske rammer, som maner til ro og eftertænksomhed. Kirkegårdene er ikke blot opbevaring, men de er kulturarv, som konstant er i udvikling for at afspejle menneskelivet og døden.

I de senere år er det blevet mere udbredt at inddrage arkitekter og konsulenter i planlægningen af kirkegårdene for at værne om og sikre, at de som fælles areal er et sted, hvor mennesker har lyst til at opholde sig, og at de bliver brugt på den mest optimale måde.

Det bliver der sat fokus på den 29. oktober 2019, kl. 13.00-17.00 i Sognets Hus i Maribo, hvor Menighedsrådsforeningen for Lolland-Falsters Stift og stiftets kursusudvalg indbyder til en temadag om kirkegårdens potentiale som kulturarv og rekreativt område. 

Dagen er arrangeret for gravere, kirkeværger, præster, medlemmer af kirkegårdsudvalg og andre, der arbejder med kirkegårdenes formål og udformning. Der vil være faglige indspark fra erfarne kirkegårdsudviklere, og der er lagt op til, at deltagerne kan tage konkrete eksempler med egen kirkegård, som vil blive drøftet fælles, så I kan få idéer og vejledning med hjem fra dagen.

Prik gerne kirkens gravere eller andre interesserede på skulderen og hør, om ikke temadagen kunne være noget for dem.

PROGRAM FOR EFTERMIDDAGEN:

 • Kl. 13.00 - Velkomst og fælles kort præsentationsrunde – hvem er vi, og hvor kommer vi fra?
  Herefter gåtur på Kirkegården i Maribo og rundvisning ved kirkegårdsleder Susanne Høegh Hansen.
 • Kl. 14.00 - Kaffe/te i Sognets Hus
  Oplæg v. Anne Galmar, landskabsarkitekt og kirkegårdskonsulent: 

  ”Nytænkning af kirkegården – fra overskudsarealer til nye muligheder”.
  Anne Galmar vil med afsæt i sin viden om ”den helende have” komme med eksempler på, hvordan den plads, der nu er i overskud på kirkegårdene, kan bruges til at bringe nyt liv ind på kirkegården.

  Oplæg af Anne Kjærsgaard ph.d., postdoc, Institut for Kultur og Samfund, Kirkehistorie og Praktisk Teologi:

  "Kirkegården som ramme om relationer".  
  Med udgangspunkt i sin forskning vil Anne Kjærsgård tale om, hvordan kirkegården og gravstedet er ramme om de pårørendes relation til den døde, og hvordan normer og samtid former vores fælles forståelse af døden.

  Diskussion af oplæg
  Herefter kan vi fælles diskutere dagens oplæg. Her vil vi også se nærmere på konkrete sager og steder i stiftet, der kan bruges som udgangspunkt for den videre diskussion.
   
 • Kl. 17.00 - Afrunding og tak for i dag
   

SÅDAN TILMELDER DU DIG
I bedes tilmelde jer samlet som menighedsråd med navne på alle deltagerne fra jeres sogn. Tilmelding er bindende og gælder først, når pengene er indbetalt. Der kan ikke tilmeldes eller betales kontant på dagen.

Fristen for tilmelding er 21. oktober 2019.

Tilmelding: 
Send en mail til lfstift@km.dk med navne på alle deltagere fra jeres menighed. Betal dernæst 200 kroner per deltager til konto: Reg. 0216 – Kontonr. 4069023584.