Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder 2019
Nyheder

Afstemning om Kirkelig Innovationspris 2019

Otte gode og kreative kirkelige projekter er indstillet til at modtage Den kirkelige Innovationspris 2019 i Lolland-Falsters Stift, og du kan stemme frem til og med den 7. juni 2019.

1. Skovkirken i Karlebyskoven på Vestlolland

Foto: @Lars Havn Eriksen

Skovkirken er med til at bringe kristendommen ud til folket på en helt ny måde. De besøgende i skoven oplever skoven med kirken i midten som et endnu større åndehul, og initiativet har vist, hvordan man kan skabe en kirkeform ud over det sædvanlige. 

Desuden ligger skovkirken tæt på pilgrimsruten og kan være med til at trække endnu flere mennesker den vej ud over Vestlolland.

Stem på Skovkirken i Karleby


2. Sognepræst Rebekka M. B. Kristensen for kristen yoga

Foto: Privateje.

Sognepræst Rebekka Maria Brandt Kristensen, for hendes kristen yoga. Ved at tilbyde kristen yoga, funderet på klassisk kristendom med en bagvedliggende velovervejet teologi, åbner hun kirken for en gruppe af brugere, som kirken ellers kan have svært ved at nå, nemlig aldersgruppen 30 - 60 år. Rebekka Maria Brandt har med sine yogatimer vist, at kristentroen kan komme til udtryk på andre måder end ved almindelig kirkegang.

Hun har holdt kristen yoga både i Utterslev og i Søllested. Det har været hold af en times varighed med indlagt kristen meditation som det underlæggende element. Foruden holdene i Utterslev og Søllested har hun holdt to sessioner i domkirken. Alle holdene har forløbet på samme måde.

Desuden har Rebekka skrevet det teologiske forsvar for kristen yoga i rapporten om yoga i folkekirken og hun arbejder på at få en kristen yogalæreruddannelse op at stå i folkekirkeligt regi. 

Stem på Kristen Yoga


3. Sognepræst Jesper Vigant for at trække fulde huse til morgensang, folkekor og konfirmandundervisning i Nakskov

Foto: Mogens Warrer

Jesper Vigant har med sin korte tid i embedet skabt nye initiativer i sognet:  

  • Morgensang hver onsdag klokken 9.00, hvor der kommer mellem 70-100 mennesker hver gang
  • Folkekoret med omkring 80 frivillige sangglæde deltagere
  • Konfirmandundervisningen, der har aktiveret konfirmanderne på en imponerende måde. Senest har konfirmandholdet - uden præstens vidende - skrevet et ekstra vers til en af salmerne. De opførte det under deres konfirmation, til præstens store glædelige overraskelse

Stem på Morgensang, folkekor og konfirmandundervisning i Skt. Nikolai sogn


4. Katekumenat - dåbsoplæring for voksne i Lolland-Falsters Stift

Arkivfoto.

Katekumenatet er et tilbud til voksne, der vil have sat ord på, hvad kristendom er, og hvilken betydning troen har i den enkeltes liv. 

Er Gud ond? Hvorfor skulle Jesus dø? Hvad er Helligånd? Hvad skal der til for at tro?

Disse og mange andre spørgsmål om tro, bibel og kristendom reflekteres og samtales der over i forløbet. 

Hver enkelt kan få mulighed for at deltage med sine egne erfaringer og tanker. Det sker dels på møderne, hvor der tales om centrale kristne temaer og livsemner, og dels gennem de fælles gudstjenester, som forløbet er bygget op om.

Der kræves ingen andre forudsætninger for deltagelse, end at man har lyst til at gå på opdagelse i den kristne tro sammen med andre. 

Der afholdes gudstjenester sammen, og forløbet afsluttes med et ritual i kirken, hvor der er mulighed for voksendåb eller -konfirmation.

Der har været katekumenat i:

  • Nykøbing v/sognepræst Jannie Edelberg
  • Nysted v/sognepræst Ida Støckel Rolle
  • Østofte v/ Hans Maaløe
  • Maribo v/ Per Møller og Anne Reiter 

Stem på Katekumenatet - dåbsoplæring for voksne


5. Miljøvenlig konfirmation

Arkivfoto.

I genbrugsbutikken "Ting & Sager" i Horbelev kan kommende konfirmander og deres familier komme forbi og låne tøjet kvit og frit. På den måde kan de spare mange penge på indkøb af tøj, der ofte kun bliver brugt på konfirmationsdagen. Samtidig er det godt for miljøet, hvis der bliver produceret mindre tøj.

Der er i genbrugsbutikken mulighed for at låne konfirmationstøj og tilbehør til at påklæde både drenge og piger til den store dag, og butikkens medarbejdere melder om, at de gerne fortsat vil modtage brugt konfirmationstøj i butikken.

Initiativet er blevet til i samarbejde mellem genbrugsbutikken "Ting & Sager" og menighedsrådet i Horbelev. Det handler både om næstekærlighed og miljøhensyn, og menighedsrådets tilgang er, at man skal forsøge at hjælpe så mange som muligt.

Stem på Miljøvenlig konfirmation


6. Mandeklubben

Foto: Colourbox.

Mandeklub - Kvindefrit område – sådan kunne der stå som overskrift, når mandeklubben mødes i Nordresalen ved Nordre Kirke i Nykøbing F. til hyggeligt samvær og en bid mad. Klubben mødes den første mandag i hver måned kl. 10.00-13.00.

Stem på Mandeklubben


7. FISK - Fællesskab i Sundkirken

Foto: Toreby Kirke.

Kirken har mange tilbud til konfirmander, nybagte mødre og pensionister. Men er man kvinde i den erhvervsaktive alder, kan det måske være svært at finde "den rette hylde" blandt kirkens aktiviteter.

Til dette formål er initiativet FISK oprettet. Måske man har børn, som er blevet større eller flyttet hjemmefra, eller måske man blot har lyst til at mødes med andre kvinder om liv og tro.

Gruppen FISK mødes en gang om måneden i Sundkirken. Det starter kl. 19.00, og undervejs drikker man kaffe/te og spiser lidt frugt, brød eller lignende.

I dette forår har gruppen bl.a. haft en snak om, hvad man tænker og tror ud fra samtalekort under emnet: Er alt lige-gyldigt? Der har været forfatterbesøg og en "ude-af-huset" oplevelse med besøg på Svanevig Hospice. Det er deltagerne selv, der bestemmer aktiviteterne. Møderne afsluttes kl. 21.00 i kirken med en ny salme, en moderne bøn, et ord og et Fadervor

FISK er på Facebook, og det er også derfra, der inviteres til møde. Du kan søge på "FISK - fællesskab i Sundkirken", hvis du vil være med.

Stem på FISK - Fællesskab i Sundkirken


8. Graver Tina Hansen for initiativ til udnyttelse af kirkegårdens areal

Foto: Privateje

I Hunseby Kirke har graver Tina Hansen vist, at det kan bære frugt at tænke kreativt. En række sløjfede gravsteder, som der ikke længere betales for, skulle ikke gå til spilde, så hun har brugt dem til at lave et fint højbed med stauder. Det er dels for at udnytte pladsen efter gravstederne og dels at blive selvforsynende med blomster til at pynte kirken med ved gudstjenesterne. 

De besøgende på kirkegården har taget rigtig fint imod at se de gamle gravsten blive brugt på denne måde. Med tiden er det planen at gøre Hunseby kirkegård til et sted, hvor endnu flere mennesker har lyst til at slå vejen forbi, sætte sig og nyde naturen og få en stille stund.

Stem på det kreative staudebed på kirkegården i Hunseby