Nyheder 2018
Nyheder

Et nej blev til et ja, og et vindue kunne åbnes

En tiltrængt renovering er i gang i Lillebrænde Kirke. Det har betydet, at der blev åbnet for kirkens østvendte vindue.

Projektet drøftes inden igangsætning. Foto: Peter Bering

Udtagning af den første sten skulle ske forsigtigt, hvis man skulle støde på noget uforudset. Foto: Peter Bering

Åbningen set fra øst. Foto: Peter Bering

Åbningen set mod øst inde i kirken med de fine kalkmalerier. Foto: Peter Bering

Nationalmuseets konservatorer. Foto: Peter Bering

Torkilstrup-Lillebrænde Sognes Menighedsråd har længe haft et ønske om at åbne kirkens østvendte vindue og fik ja fra Stiftsøvrigheden.

Tirsdag den 8. maj 2018 blev så det første lille hul forsigtigt banket ud, da der muligvis kunne være en chance for, at der både kan være træ fra vinduesrammen, bly fra sprosser og muligvis glas fra vinduet. 

Det viste sig, at der ikke var andre  overraskelser end det mere kuriøse: Nationalmuseets konservatorer kunne konstatere, at kirken først har været rød, siden lyserød, og nu hvid. Det var man ikke klar over.

I 1944 nedtog man den seksdelte altertavle, og i smigene på korets østvindue fandt man kalkmalerier fra o. 1350, som var dækket af altertavlen, og som aldrig har været overkalkede. Vinduet med kalkmalerierne har indtil nu fungeret som kirkens altertavle og viser flugten til Ægypten og fremstillingen i templet. 

Billedhugger Tina Maria Nielsen står for motivet til den nye altertavle Livsgrenen.

Menighedsrådets formand Flemming Askholm Willumsen oplyser, at menighedsrådet forventer at kunne genåbne kirken den 23. december 2018.

I videoen nedenfor fortæller menighedsrådets formand Flemming Askholm Willumsen om processen forud for åbningen af kirkens østvindue.


Lillebrænde kirke ligger ved vejkrydset, der danner midtpunktet i den lille by, og gårdene samler sig tæt omkring kirken. Kirken er hvidkalket og består af kor og skib fra romansk tid (1200-tallet) samt et gotisk våbenhus, alt opført af munkesten i munkeforbandt. Kirken er som Nørre Kirkeby kirke uden tårn, hvilket er usædvanligt i Nørre Alslev kommune.