Fortsæt til hovedindholdet
Aktuelt 2022
Nyheder

Brev fra biskoppen om arbejdsmiljøet i folkekirken

I december kom det frem, at præster fra hele landet har underskrevet en hensigtserklæring, der vil gøre op med dårligt arbejdsmiljø i folkekirken. I den forbindelse udsendte biskop Marianne Gaarden dette brev til præsterne i Lolland-Falsters Stift.

 

Kære alle præster 

Jeg læste indlægget i Præsteforeningens blad, hvor 50 præster retter fokus imod et dårligt arbejdsmiljø i folkekirken og peger på tavshedskulturen som den største hindring for et bedre arbejdsmiljø. 

Jeg noterede mig i første omgang, at der ikke var præster fra Lolland-Falsters Stift, der var medunderskrivere, hvilket svarer til jeres APV’er. Men jeg har også fulgt debatten, der er flyttet fra at være en intern debat i vores fagblad til de landsdækkende medier med flere underskrivende præster. Velvidende at konflikter i folkekirken altid er godt mediestof op til jul, og at en mediedebat sjældent levner plads til nuancer, så skal problemet tages alvorligt. Et godt  
arbejdsmiljø er forudsætningen for et godt kirkeliv.  

En undersøgelse fra 2016 bestilt af Kirkeministeriet om mobning blandt landets præster understøtter præsternes udsagn om et arbejdsmiljø, der er dårligere end det øvrige arbejdsmarked. I undersøgelsen oplyste 25 procent af præsterne, at de inden for det seneste år havde oplevet at være udsat for mobning, mens tallet for det øvrige arbejdsmarked kun var 11 procent. En af hovedkonklusionerne i undersøgelsen er, at årsagerne til mobningen skal findes i kulturen på arbejdspladsen i folkekirken.  

En tavshedskultur i folkekirken er tegn på et dårligt arbejdsmiljø. Forudsætningen for et godt arbejdsmiljø er åbenhed og tillid til, at vi kan tale om tingene – også om det, der er svært. Derfor er det vigtigt, at tavsheden bliver brudt, og det er vigtigt, at det gøres på en konstruktiv måde. 

I kirken ved vi, at hvis den, der er skyldfri, skal kaste den første sten, bliver der ikke kastet med sten. Derfor er det afgørende ikke skyld, men at vi sammen tager et ansvar for et godt arbejdsmiljø på alle niveauer i folkekirken. Konflikterne opstår, hvor der er interessesammenstød og divergerende holdninger. Vejen til et godt arbejdsmiljø er derfor ikke nødvendigvis enighed,  
men respekt for forskellighed. Det gode arbejdsmiljø opnår vi blandt andet ved at tale om uoverensstemmelser på en respektfuld måde, og ikke ved at tie om dem.  

Som biskop har jeg sammen med provsterne et særligt ansvar for et godt arbejdsmiljø her i stiftet, og det ligger mig på sinde, at vi kan tale om uoverensstemmelser, også når det er svært. Jeg vil derfor opfordre jer til at tale med jeres provst, arbejdsmiljørepræsentant eller mig, hvis I oplever problemer med arbejdsmiljøet. Det vigtigste er, at vi i folkekirken ikke har en tavshedskultur, hvor et dårligt arbejdsmiljø bliver den enkeltes eget problem.  

Med ønsket om en glædelig jul og et velsignet nytår. 

Venlig hilsen 
Marianne Gaarden, biskop