Nyheder 2017
Nyheder

Stor søgning til Natkirke i Gundslev

Natkirke er et fænomen, som normalt bliver forbundet med store byer. Men i Gundslev viser de, at landsbykirkerne også har noget at byde på i den sammenhæng.

Af Bo Nygaard Larsen

Kirken er så meget andet end søndagens højmesse. Det ved de i Gundslev, der siden 2012 har afholdt natkirke i vinterhalvåret.

»Vores formål er at tilgodese både yngre og ældre. Ikke mindst de, der ikke er kirkevante og normalt ikke kommer i kirken til andre gudstjenester som for eksempel højmessen.

Vi kan se, at der er andre, der finder vej til kirken, når vi har Natkirke,« siger sognepræst Nina Morthorst og fortsætter:

»Nogle kommer, fordi de er nysgerrige, mens andre har brug for den fred og ro, som kirkerummet kan give. Men de kendte kirkegængere nyder også den anderledes måde at benytte kirken og gå til gudstjeneste.«

Stilheden er en mangelvare
Besøgstallet kan variere. Hver Natkirke har besøg af cirka 40-45, som kommer og går i løbet af den tid, det varer. For Nina Morthorst skyldes det høje deltagertal en modreaktion på tidsånden.

»Stilhed er en mangelvare i dag, og det er netop stilhed, vi tilbyder i Natkirken. Her kan man komme og sætte sig godt til rette i en sækkestol i kirkens kor, tænde lys i vores lysglobe eller gulvkors og tænke på dem eller det, der ligger for tanken,« siger Nina Morthorst.

Begrebet kalder hun for Christfullness – en kirkelig version af mindfullness.

»Fullness betyder fylde og mættelse, og med Christfullness får vi via en stille bøn en samtale med Gud, skrive en anonym bøn, tage en take away-bøn og nyde det stemningsfulde kirkerum, hvor der er tid til eftertanke,« siger Nina Morthorst og fortsætter:

»Til sidst vil man få et natkirkeord og nogle meditative til et dybt åndedrag. Det giver et åndeligt boost, inden turen går videre ud i natten.« 

Tæt samarbejde
Natkirken, som reelt er en aftenkirke, åbner kl. 19 med indledningsord, sang og musik. Selve andagten, som sognepræsten står for, begynder ca. kl. 21.30 – og indtil da er man velkommen til at blive i kirken eller gå over i cafeen i Menighedshuset. Her står medlemmer fra menighedsrådets aktivitetsudvalg og sognepræsten klar med en samtale, en kop kaffe eller te,  og kage. 

»Det er fantastisk at opleve, hvordan alle bakker op om Natkirken, og det viser, at der er et stort ønske for, at det her skal lykkes. Derfor er der et tæt samarbejde mellem menighedsrådet, personalet og mig. De ideer, vi får, bliver fremlagt i fællesskab, hvorefter opgaverne bliver fordelt. Det er en fornøjelse at være en del af,« siger Nina Morthorst.