Nyheder 2017
Nyheder

Sonja brænder for korarbejdet i Horbelev

Korsang løfter gudstjenesten. Det mener organist Sonja Mahler, der i ti år har dirigeret Horbelevkoret.

Horbelevkoret med Sonja Mahler yderst th.

 

Af Bo Nygaard Larsen

Kormusikken hører hjemme i gudstjenesten. Det mener Sonja Mahler, organist ved Horbelev Kirke og Falkerslev kirker. I et langt liv i kirkemusikkens tjeneste har hun dirigeret forskellige børne- og ungdomskor, men de seneste ti år har hun stået i spidsen for Horbelevkoret, der er et voksenkor.

»Det er bevisteligt, at man bliver glad ved at synge. Derfor kan man sagtens komme træt til kor og glad opløftet derfra. Det skyldes blandt andet, at det, man synger, bliver hængende, fordi de er er melodi på,« siger Sonja Mahler.

Det hele begyndte i marts 2008. Med afdøde Mogens Hess i spidsen rettede en lille gruppe aktive omkring Horbelev Kirke kontakt til Sonja Mahler. De ønskede, at hun skulle lede et menighedskor af folk, der havde lyst til at synge.

»Jeg takkede hurtigt ja, fordi det faktisk er ret hyggeligt med et voksenkor,« siger Sonja Mahler.

I juni 2011 blev koret fast tilknyttet Horbelev Kirke som et kirkekor, og koret medvirker da også ved gudstjenesterne, højtiderne og øvrige festlige lejligheder i både Horbelev Kirke og Falkerslev Kirke.

»Korsang løfter gudstjenesten. Jeg er glad for kor, og når jeg i andre kirker deltager i en gudstjeneste uden korsang, synes jeg, at det er lidt tamt,« siger Sonja Mahler og fortsætter:

»Det er ganske frivilligt, om man som korist vil være med til at synge ved gudstjenesterne. Men det er der altid mange, der vil, og det vidner om, hvilken betydning koret har for den enkelte korist, også socialt.«

En syngende succes
Horbelevkoret er blevet en syngende succes med et medlemstal, der for tiden ligger på omkring 25. Ingen er under 50 år, mange er over 70. En del korister kommer fra andre byer som eksempelvis Nykøbing Falster, og i den brede offentlighed har koret også fået skabt sig et navn.

»Koret – eller dele af koret – kan også hyres til at synge ved bryllupper, sølvbryllupper, begravelser og andre  lejligheder. For eksempel er der en lille gruppe på tre-fire korister, der synger hver anden uge på plejehjemmet i Stubbekøbing.

Horbelevkoret har sin egen bestyrelse og fastsætter selv repertoiret. Det består blandt andet af klassiske værker, motetter, præludier, danske sange og salmer og årstidssange fra Højskolesangbogen.
Koret øver hver anden uge i konfirmandstuen i Horbelev. Det varer tre timer med indlagt pause.

»Hver uge er for meget for nogle, så det er bedre med hver anden uge, hvor vi så tager den store tørn,« siger Sonja Mahler.

Sonja takker af
Hendes ord falder med en smule vemod. Hun har bebudet, at hun i løbet af efteråret trækker sig som dirigent for koret.

»Jeg er 76 år, og jeg har allerede gået på pension to gange i mit arbejdsliv. Men nu må andre tage over med koret. Jeg har dog sagt, at jeg eventuelt kan hjælpe lidt til, indtil der er fundet en efterfølger. For det er vigtigt, at koret kan fortsætte, så der stadig kan være et korfællesskab i Horbelev,« siger Sonja Mahler. 

Læs mere på www.horbelevkoret.dk.