Nyheder 2017
Nyheder

Da konfirmanderne kom tilbage til Søllested, Skovlænge og Gurreby

Nytænkning og simple midler har fået konfirmanderne tilbage til Søllested Sogn. Sognepræst Rebekka Maria Brandt Kristensen står bag initiativet, der allerede efter ét år er blevet en stor succes.


Af Bo Nygaard Larsen

Der var engang, at konfirmandundervisningen var ligeså sikkert som Amen i kirken. Men med skolelukninger og en generel befolkningstilbagegang i landsognene, er det ikke længere givet. Sådan var det også i Søllested, Skovlænge og Gurreby Sogn indtil sidste år. Da tiltrådte Rebekka Maria Brandt Kristensen som ny sognepræst – med et løfte til menighedsrådet om at få konfirmanderne tilbage.

»Der er ikke længere en skole her i sognet, og eleverne gik på flere skoler. De blev derfor konfirmeret sammen med deres klasser og ingen af dem nødvendigvis af deres egen sognepræst. Det gjorde, at deres tilknytning til deres egen sognekirke blev mindre, end den kunne have været, og derfor gik vi i gang med at se på, hvad vi kunne gøre,« siger Rebekka Maria Brandt Kristensen.

Undervisning på otte søndage
Løsningen lå lige for. Skulle Rebekka Maria Brandt Kristensen have en realitisk chance for at få fat i konfirmanderne, skulle det ske i weekenderne. Og valget faldt på otte søndage, hvor der er undervisning og gudstjeneste kl. 9-15.

»Intensiteten i denne form for undervisning er højere, end hvis det var halvanden time én gang om ugen hele skoleåret igennem. Vi kan gå i dybden på en anden måde. Og for konfirmanderne virker det mere overskueligt med kun otte gange. Også fordi, at gudstjenesten er en del af undervisningen. Så skal de slet ikke tænke på, at de skal komme i kirke så og så mange gange,« siger Rebekka Maria Brandt Kristensen. 

En stor succes
Selvom den nye ordning kun har fungeret i skoleåret 2017/2018, er den allerede blevet en succes.

»Vi har fået vores konfirmander hjem, og det er de, deres forældre og kirken glade for. Nu får de et naturligt forhold til deres sognekirke og til mig som sognepræst. Jeg kan da også mærke, at de hilser på mig, når jeg møder dem i hallen eller i Fakta. Det betyder meget, for det er med til at styrke sognebevidstheden,« siger Rebekka Maria Brandt Kristensen og fortsætter:

»Før blev sognets konfirmander konfirmeret på forskellige dage i forskellige kirker. Nu bliver de konfirmeret sammen på den samme dag. Det gør, at konfirmationen er blevet et fællesprojekt for os alle.« 

Mad og menighedsrådet
På den praktiske bane er både Rebekka Maria Brandt Kristensens mand og medlemmer af menighesrådet engageret i projektet.

»De laver mad eller står for maden på skift, og uden deres indsats kunne det ikke lade sig gøre,« siger Rebekka Maria Brandt Kristensen og fortsætter:

»Jeg kan kun anbefale andre sogne at gøre det samme, som vi har gjort. Men det kræver opbakning fra menighedsrådet. Har man den, kan man komme langt.«