Besøg hos danske kirker i udlandet
Visitatsrejse til Argentina 2020

Visitatsrejse til Argentina 2020

Biskop Marianne Gaardens årlige visitatsrejse gik i 2020 til Argentina, hvor efterkommere af danske udvandrere fra især Lolland og Falster stadig værner om de danske værdier

Under visitatsrejsen skulle Marianne Gaarden blandt andet indsætte Juan Dalinger (tv.) som ny præst i den danske kirke i Buenos Aires. Han har aldrig været i Danmark og taler kun spansk, men er luthersk præst. Til højre står pastor Leonardo Schindler, præsident for de forenede protestantiske kirkesamfund i Argentina, Paraguay og Uruguay. Foto: Maggie Tolderlund.

Med til bispeembedet i Lolland-Falsters Stift hører en række danske udlandskirker. Derfor rejser biskop Marianne Gaarden en gang om året ud for at besøge en af de danske kirker og følge med i, hvordan det går på den anden side af jorden.

I år 2020 gik turen til Argentina, det lange land i den sydlige del af Sydamerika. Her bor der efterkommere af danske udvandrere, som stadig værner om deres danske menigheder og om de danske værdier, som hører til deres dansk-argentinske identitet - også selvom det mest foregår på spansk.

Under visitatsrejsen til de fire menigheder i Buenos Aires, Necochea, Tandil og Tres Arroyos mødte Marianne Gaarden en række spændende mennesker med gribende historier i bagagen. Tanker blev nedfældet på papir og samlet i et par rejsebreve, som hun sendte hjem til Folketidende. Dem kan du læse nedenfor og se billeder og videoklip fra turen.

Før afgang: Læs interview med Marianne Gaarden om rejsen her
 

En mindesten fortæller lokale argentinere om det lille land i Norden, hvor over 100.000 danskere kom rejsende fra i 1800-tallet. 

På væggen i bispegården i Nykøbing F. hænger et kort med oversigt over de danske, oversøiske menigheder, som hører under Lolland-Falsters Stift. Her ses de fire danske menigheder i Necochea, Tandil, Buenos Aires og Tres Arroyos.

Et medlem af menigheden i Buenos Aires synger for ved indsættelsen af menighedens nye præst, Juan Dalinger, den 9. februar 2020.

Marianne Gaarden sammen med den danske kirkes nye præst og en række andre lokale lutherske præster. Da Argentina ligger på den sydlige halvkugle, var det høsttid under besøget. Derfor var kirken pyntet med blomster, grøntsager og korn - ligesom til høstgudstjeneste i en dansk kirke.

Marianne Gaarden foran alteret i den danske kirke i Buenos Aires sammen med Maggie Tolderlund (tv.), der er medlem af menigheden. Hendes oldefar var mejerist-søn fra Moseby på Falster. Han tog over havet i håb om at komme til New York, men endte i Argentina, hvor han slog sig ned og blev direktør i et britisk mejeriselskab.

"Op al den ting, som Gud har gjort" er oversat til spansk i de danske kirker. Det bliver til "Arribe toda creación".

Den første dansker i Argentina, Hans Fugl (som statuen afbilder), kom fra Horslunde på Lolland. Han kom til Argentina i 1844. I 1849 slog han sig ned i byen Tandil, lærte sig spansk, blev integreret i byen og kom til at spille en helt afgørende rolle for byens udvikling.Han vendte tilbage til Lolland i 1858, hvorefter 20 mennesker fra Lolland og Møn fulgte med ham tilbage til Tandil. Det blev første skridt til en danskerkoloni i Argentina. Det er givetvis derfor, at man i dag mere end 150 år senere og mere end 12.000 kilometer fra Danmark kan høre noget, der minder lidt om lollandsk, blot med spanske ord.

Her ses Hans Fugl sammen med sin kone og sine to børn. Foto: Birket lokalarkiv.

I den danske klubs café arbejder en argentinsk kok ved navn Eduardo Marenco, der kan tale dansk. Han lærte at lave mad på Suldrup Kro. På menukortet er der sat klistermærker hen over priserne, da de ændrer sig hele tiden på grund af inflationen. 

1. Rejsebrev: Kærlighedens kraft flytter mennesker på tværs af kontinenter

I en række danske kirker i Argentina mødes efterkommere af danske udvandrere, heraf mange fra Lolland og Falster. Trods sparsomme danskkundskaber værner de om deres danske identitet og mindes deres forfædres historie. 

Læs rejsebrevet her

 


2. Rejsebrev: "Man ser op til os" - de danske værdier er i høj kurs i inflationsramte Argentina

Danske værdier, kultur og kirke fylder meget for områdets dansk-argentinere - også for de yngre generationer, der engagerer sig i kirken.

På sin rejse besøger Marianne Gaarden fire mindre menigheder i Buenos Aires-regionen og finder ud af, at kirken ikke bliver mindre vigtig for områdets danske efterkommere med tiden, tværtimod.

Læs rejsebrevet her

 

Videoer fra rejsen

Christina Bisp fra Necochea og Gabriel Rodrigues fra Tandil fortæller om at være danske efterkommere i Argentina.

Judith Flensburg er altmulig-kvinde ved kirken i La Dulce. Hun spiller orgel, ringer med klokkerne, sætter blomster på alteret og synger smukt på både dansk og spansk - her i videoen synger hun et vers af "Op al den ting, som Gud har gjort" på spansk.