Luther

I 2017 fejrer vi 500-året for reformationens begyndelse. Den 31. oktober 1517 offentliggjorde munken Martin Luther sin kritik af afladshandlen, som betød, at man kunne købe sig hurtigere adgang til Paradis. Det var kun begyndelsen, og efterhånden kom Luther i et dybere og dybere modsætningsforhold til den romersk-katolske kirkes lære. Efter mange dramatiske begivenheder endte det med en dyb splittelse i kirken, hvor protestanterne, som kun anerkendte skriftens ord og ikke pavens autoritet, dannede deres egne menigheder. Også her i Danmark bredte den nye bevægelse sig hurtigt, og i 1536 gik hele det danske rige over til den evangelisk-lutherske tro, som stadig danner grundlaget for vores Folkekirke.

Her i stiftet vil vi – som i det øvrige Danmark og alle de andre steder på Jorden, hvor Luthers ord har slået rod – markere jubilæet med en mangfoldighed af arrangementer, udgivelser og aktiviteter.

 

 

  Teser til tiden

Martin Luthers 95 teser om afladen var en kritisk behandling af datidens afladsteologi – og praksis, hvor man ved køb af afladsbreve kunne sikre sig og sine hurtigere adgang til himlen.

Afladen i den form er ikke længere aktuel, men det er kirke og kristendom. Det er relevant at formulere kristentroen og modsige det, som skygger for den. Derfor har vi stillet alle præster i stiftet og en række lægfolk dette spørgsmål: Hvordan ville du kort og fyndigt formulere din tro, dit kirkesyn og din kritik af det, som strider mod det?

De 95 nye teser vil blive trykt på 4 plakater, som trykkes til hvert provsti og kan ophænges i kirken, sognegården, præstegården eller hvor man nu ellers mødes og taler om kirke og tro. Der bliver også trykt 500 hæfter med teserne, som kan bruges af studiekredse, samtalegrupper og måske konfirmander.

Vi er i fuld gang med at indsamle teserne og regner med at kunne udgive dem i slutningen af sommeren 2017.

Ansvarlig for projektet er sognepræst Jesper Bacher, Tirsted.

  Aktiviteter i jubilæumsåret :

Reformationudvalget

Tovholder

Provst Bjarne A. Madsen
Storemosevej 109, 4944 Fejø
Tlf.: 54 71 31 00, mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Øvrige medlemmer:

Stiftsrådsformand Bent Normann Olsen
Sognepræst Jesper Bacher, Tirsted
Sognepræst Per Møller, Maribo
Provst Michael Fagerlund, Nykøbing F
Sognepræst Henrik Gade Jensen, Gloslunde
Tove Nichlasen

 

 

   
© Lolland-Falsters Stift