preview COLOURBOX22005699

Af biskop Steen Skovsgaard

Hvor var det dog hjerteskærende at læse beretningen i Folketidende den 22. december, hvor Helle Jørgensen fortalte, hvordan hun har oplevet en manglende respekt i forbindelse med farmoderens død.

 

Først forsøger man at genoplive den 92 årige farmor på plejehjemmet i Mern. Denne genoplivning fortsætter i ambulancen til Nykøbing Sygehus, hvor man konstaterer, at hun er død ved ankomsten.  Stakkels gamle kvinde, må man sige. Hvorfor kunne hun dog ikke bare få lov at være død? Hvorfor valgte plejehjemmet ikke stille, roligt og værdigt at bære hende ind i sengen, tilkalde hendes pårørende for sammen at få en stille og smuk afsked med hende i egen stue? Hvorfor dette fortvivlende hastværk og uværdige behandling?

Nu kom Helle Jørgensen sammen med sin bror til at opleve at måtte vente i to timer på Nykøbing Sygehus på at se farmor. Og de fandt hende med åbne øjne og åben mund, uden lys, blomst og værdighed.

Heldigvis oplever man som oftest megen omsorg, værdighed, menneskelighed og professionalisme i disse situationer. Så det kan blive interessant at høre, hvad der mon er gået galt i Helle Jørgensens farmors tilfælde.

Med dette har jeg blot lyst til at give en tanke og anbefaling videre til andre og kommende pårørende: Gør hvad I kan for få den døde hjem, i stedet for at lade ham eller hende ligge på sygehuset. De fleste dør jo på et sygehus, men hvis der er mulighed for det, så prøv om ikke I kan få jeres afdøde transporteret hjem i egen seng og stue, og lad så den døde ligge dér natten over eller et døgns tid. Så er der mulighed for som pårørende at tænde lys, at tage afsked mange gange, at sidde stille og mindes, at modtage familie og venner og lade dem, som har lyst til det, se og også tage afsked med den døde.

De gange, hvor jeg har været så heldig at opleve det, har været nogle af de smukkeste, varmeste og mest værdige og minderige afskedsstunder.

   

Det sker  

man tir ons tor fre lør søn
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
© Lolland-Falsters Stift